Μπορεί τα σενάρια για έκτακτο δώρο Πάσχα να έλαβαν τέλος, ωστόσο οι έξτρα πληρωμές και τα επιδόματα θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα, ανοίγοντας νέο κύκλο ενισχύσεων σε δικαιούχους.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός προβλέπει επιδόματα και αναδρομικά σε νέες μητέρες, αγρότες, νέους και σε χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουν το σπίτι τους.

Το “μπουκέτο” των οικονομικών ενισχύσεων που ανοίγει άμεσα περιλαμβάνει:

Αυξημένο επίδομα γέννησης

Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση το επιπλέον ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί εφάπαξ τον Απρίλιο στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης. Στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Το επίδομα γέννησης κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί έως 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

Επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας ως το τέλος με πληρωμές σε μη μισθωτές.

Επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες θα λάβουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες που απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Η πληρωμή του επιδόματος με τα αναδρομικά (για όσες γέννησαν μετά τις 24/9/2023) θα ξεκινά από 1/1/2024 όπως προκύπτει από τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την προστασία του αιγιαλού που είναι προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία η μητέρα ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ. Το επίδομα μητρότητας του ΕΦΚΑ καταβάλλεται στις εν λόγω ασφαλισμένες για διάστημα 14 εβδομάδων μετά τον τοκετό (άρθρο 6 ν.4097/2012).

Ως εκ τούτου η ειδική παροχή των 9 μηνών καταβάλλεται με τη λήξη του επιδόματος των 14 εβδομάδων από τη γέννηση του παιδιού, και ειδικά για όσες γέννησαν μετά τις 24/9/2023 η έναρξη πληρωμής είναι από 1/1/2024 που λήγει η περίοδος των 14 εβδομάδων από την χορήγηση του επιδόματος του ΕΦΚΑ.

Επιδόματα: Τα ποσά για το Επίδομα Μητρότητας

Με το σημερινό ύψος του κατώτατου μισθού, η παροχή που θα λάβουν για τους μήνες Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και οι αγρότισσες όπως και οι αυτοαπασχολούμενες που απέκτησαν παιδί μετά τις 24/9/2023, είναι 780 ευρώ τον μήνα, ενώ με την επικείμενη αύξηση του μισθού, από την 1η Απριλίου θα παίρνουν αυξημένο επίδομα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο νέος μισθός -άρα και το επίδομα του 9μήνου για τις νέες μητέρες- θα διαμορφωθεί μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ

Featured Image

Η βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι ασφαλισμένες για την απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος είναι να έχουν εξοφλήσει τυχόν απλήρωτες εισφορές, ή να τις έχουν βάλει σε ρύθμιση. Στην περίπτωση της ρύθμισης, αν αφήσουν απλήρωτη δόση, τότε για το διάστημα που η δόση δεν θα εξοφλείται, θα διακόπτεται αυτόματα και η καταβολή του επιδόματος.

Οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) η οποία θα καταβάλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής τους ενημερότητας.

Το επίδομα μπορεί να μεταβιβαστεί από τη μητέρα στον πατέρα για συνολικό διάστημα 7 μηνών από τους 9 που καταβάλλεται, με προϋπόθεση ο πατέρας να είναι εργαζόμενος και να μην έχει οφειλές από εισφορές.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η καταβολή της ίδιας παροχής και σε ομόφυλα ζευγάρια που θα αποκτήσουν κοινό τέκνο.

Η παροχή προστασίας της μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο. τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Αγρότες και προκαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Την 1η Απριλίου 2024 αναμένεται να λάβουν οι αγρότες τα χρήματα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Επίδομα θέρμανσης

Έως τις 30 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους.

Συγκεκριμένα θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Μαρτίου 2024 και τα παραστατικά θα έχουν καταχωριστεί έως και 15 Απριλίου 2024. Επίσης αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να φανεί η έκπτωση 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών τα οποία υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Υouth Pass

Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Υouth Pass μέσω της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών.

Πηγή: workenter.gr