Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι αγρότες που αρδεύουν τις περιουσίες τους από τον Γ ΤΟΕΒ Μεσαράς παραλαμβάνοντας στις αρχές του μήνα τις ειδοποιήσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων τους.

Συγκεκριμένα ο ΤΟΕΒ με απόφαση διοικητικού συμβουλίου ζητά από τους παραγωγούς να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τον Οργανισμό για απλήρωτους λογαριασμούς πριν από το 2023, δηλαδή ζητά από όσους παραγωγούς δεν έχουν καταβάλει το κόστος νερού για τα έτη 2019 έως και 2022 να φροντίσουν για την τακτοποίηση των λογαριασμών τους.

Σε διαφορετική περίπτωση ο ΤΟΕΒ προειδοποιεί πως θα προσφύγει στο Ειρηνοδικείο για τη διασφάλιση των χρημάτων αυτών.

Συγκεκριμένα το ειδοποιητήριο που απέστειλε ο ΤΟΕΒ αναφέρει τα εξής:

«Ο ΤΟΕΒ Γ ΖΩΝΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ενημερώνει τους παραγωγούς που έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς πριν το αρδευτικό έτος 2023, να προσέλθουν στα Γραφεία του Οργανισμού έως 29 Μαρτίου 2024 και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η διαδικασία μικροδιαφορών από τη νομική σύμβουλο του ΤΟΕΒ. Σε αυτή τη διαδικασία θα συνυπολογιστούν έξοδα κατάθεσης αγωγής μικροδιαφοράς, επίδοση με δικαστικό κλητήρα και τόκοι.»

Τα χρέη προς τον ΤΟΕΒ για την τετραετία 2019 – 2022 ανέρχονται περίπου στις 150.000, ποσό που είναι ιδιαίτερα υψηλό και άκρως αναγκαίο για τον ΤΟΕΒ προκειμένου να μπορέσει να τακτοποιήσει και αυτός οφειλές προς τη ΔΕΗ που έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό και απειλούν την εν γένη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ Πετρουλάκη η απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να μπορέσει ο Οργανισμός να εισπράξει έστω και ένα μέρος των χρημάτων που του οφείλονται, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστούν αυτά τα χρήματα και να μην κινδυνέψει ο Οργανισμός από τυχόν παραγραφές που στο παρελθόν είχε υποστεί.

Featured Image

Η απόφαση δε να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο για την εκδίκαση μικροδιαφορών έχει να κάνει με τη νομική διασφάλιση των χρημάτων που του οφείλονται καθώς η βεβαίωση των χρεών στη ΔΟΥ δεν είναι σίγουρο πως διασφαλίζει κάτι τέτοιο σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης για παραγραφή.

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφές πως ο ΤΟΕΒ δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες παραγωγούς να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον Οργανισμό ώστε να μπορούν και εκείνοι να ανταποκριθούν αλλά και παράλληλα να μπορεί και ο ΤΟΕΒ να εισπράξει τα χρήματα αυτά σε βάθος χρόνου και να κάνει έναν καλύτερο προγραμματισμό.

Όπως μάλιστα ανέφερε μιλώντας στον Αντίλαλο ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γ. Πετρουλάκης οι ρυθμίσεις των χρεών γίνονται με γνώμονα να μπορεί ο αγρότης και παραγωγός να ανταποκριθεί και να μπορεί να πληρώνει και τις τρέχουσες καταναλώσεις νερού.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο μήνες η Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ έδωσε στο διοικητικό συμβούλιο τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυξήσεις στο κόστος νερού ώστε να μπορεί ο Οργανισμός να σταθεί στα πόδια του και να καταφέρει να αποπληρώσει όχι μόνο παλαιές οφειλές αλλά και το υπέρογκο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των δύο τελευταίων ετών και ειδικά πέρσι που οι γεωτρήσεις δούλευαν στο φουλ για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς.

Η συγκεκριμένη απόφαση για την δικαστική διεκδίκηση των οφειλών προς τον Οργανισμό έρχεται ενισχυτικά στην προσπάθεια που κάνει ο Οργανισμός ώστε οι παραγωγοί να σταματήσουν την υπερκατανάλωση νερού και να μπορέσουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΤΟΕΒ για την άρδευση με σταγόνες κλπ.

Με το δεδομένο πως και φέτος τα αποθέματα νερού είναι μειωμένα καθώς μπορεί να υπήρξαν βροχές, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναπληρωθούν τα αποθέματα που καταναλώθηκαν πέρσι, ο Οργανισμός θέλει να υπάρξει μία εγκράτεια στην κατανάλωση ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πάντως ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η λύση με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ κάτι που ο Οργανισμός έχει ζητήσει να τακτοποιηθεί ώστε να μπορέσει και να αποπληρώσει μέρος των χρημάτων που ζητάει η ΔΕΗ για την κατανάλωση του 2023 αλλά και για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παραγωγών που φέτος ειδικά για τα ελαιόδεντρα θα είναι αυξημένες.

Πηγή: antilalospress.gr

Featured Image