Με τιμές παραγωγού κοντά στα 2 ευρώ ξεκίνησαν οι ελιές Τουρκίας.

Η ζωή συνεχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς στην περιοχή Αρσούζ του Χατάι, η οποία επλήγη πρόσφατα από τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς.

Ξεκίνησε η συγκομιδή των παραδοσιακών ελιών της περιοχής, που είναι εύφορη.

Οι εργάτες που εργάζονται με ημερομίσθιο 1.000 TL πωλούν τις ελιές που μαζεύουν προσεκτικά για 70 TL το κιλό μετά τη διαλογή. Αυτή η δραστηριότητα ενισχύει οικονομικά τους κατοίκους της περιοχής και αποτελεί αχτίδα ελπίδας στη μετασεισμική διαδικασία ανάκαμψης.

Featured Image

Ικανοποίηση για τη σοδειά φέτος

Μιλώντας για τη συγκομιδή, ο 32χρονος παραγωγός Σεζέρ Καλά δήλωσε ότι ξεκινούν κάθε μέρα τη συγκομιδή από τις πρώτες πρωινές ώρες και πρόσθεσε: «Με τον ερχομό του Αυγούστου ξεκινά η παραγωγή της ελιάς. Συνεχίζεται μέχρι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Έχουμε και δέντρα που φυτέψαμε μόνοι μας και έχουμε και δέντρα 100 ετών που κληρονομήσαμε από τον παππού μας. Κατά μέσο όρο, τα χρήματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος είναι 1.000 TL, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων. Ξεκινάμε στις έξι το πρωί και συνεχίζουμε μέχρι τις 13.00-14.00 καθώς ο καιρός είναι ζεστός. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ύψος της παραγωγής, φέτος η σοδειά όμως είναι πολύ καλή, το ίδιο και το μέγεθος. Προσπαθούμε να το παραδώσουμε στον καταναλωτή. Έχουμε 30 στρέμματα γης εδώ. Δουλεύουμε ανάλογα με τον καιρό και φεύγουμε νωρίς εξαιτίας της ζέστης. Αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος προσπαθούμε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Μαζέψαμε τις ελιές, θα πάμε σπίτι και πρώτα θα κοσκινίσουμε και θα τις ταξινομήσουμε και θα τις βάλουμε στους κάδους. Ανάλογα με το αίτημα του αγοραστή, θα χωρίσουμε τα επιθυμητά κουτιά σε κουτιά πέντε συσκευασιών, τριών συσκευασιών, δοχεία των 25 κιλών και δοχεία των 50 κιλών. «Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για 70 TL χωρίς διαχωρισμό και ταξινόμηση».

Πηγή: milligazete.com.tr

Featured Image