Σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως τα προηγούμενα χρόνια, που οι τιμές στο ελαιόλαδο για τον παραγωγό ήταν ευτελείς, επέλεξαν τη λύση των μισιακών δια λόγου ή της ενοικιάσεως με τον κλασικό τρόπο.

Τη λύση αυτή επέλεξαν κυρίως ετεροεπαγγελματίες που διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τώρα με τις μεγάλες πυρκαγιές, βέβαια, όπως αναφέρει στο Agronewsbomb, εις εξ αυτών, από την περιοχή του Έβρου, έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και θέμα με τα μισιακά. Αυτό, γιατί, οι ενοικιαστές θέλουν να εγκαταλείψουν κτήματα με ελαιόδεντρα που κάηκαν παρά τα ενοικιαστήρια που έχουν με τους ιδιοκτήτες, καθώς στις καμένες εκτάσεις δεν θα υπάρχει παραγωγή, ούτε εισόδημα, τα επόμενα χρόνια.

Featured Image

Τώρα με αποζημιώσεις τα πράγματα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα, ιδίως όσον αφορά στο καμένο φυτικό κεφάλαιο. Συνήθως τέτοιες ζημιές εντάσσονται σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να παίρνει αποζημίωση μετά την πάροδο 3 και 4 ετών. Σε περίπτωση που είναι μισιακό το κτήμα, όπως μάθαμε από στελέχη του ΕΛΓΑ, την αποζημίωση για ΠΣΕΑ την παίρνει ο ενοικιαστής εφόσον εκείνος κάνει ΟΣΔΕ. Ωστόσο, αν ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί μπορεί να μπλοκάρει την αποζημίωση προς τον… ενοικιαστή.

Τέτοια ζητήματα και πολλά άλλα καλείται να θεραπεύει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, που με τυμπανοκρουσίες έχει προαναγγείλει το ΥπΑΑΤ, αλλά λόγω Daniel, δεν αποκλείεται να πάει κι άλλο πίσω ή και να μην γίνει ποτέ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image