Κάθε δεύτερη ημέρα και για 1-1,5 ώρα έχουν τη δυνατότητα να ποτίζουν οι αγρότες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb.gr ο πρόεδρος της ΟΠ Κουντούρας Χανίων κ. Γιώργος Χαλκιάς: “η κατάσταση είναι δύσκολη και αναγκαζόμαστε να ποτίζουμε επί της ουσίας με το… δελτίο για 1- 1,5 ώρα κάθε δεύτερη ημέρα. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να δει η πολιτεία, το αρδευτικό δηλαδή και το θέμα των ΤΟΕΒ. Αυτή την εποχή στην περιοχή μας δεν βγαίνει πολλή παραγωγή. Λίγη ντομάτα και αγγούρι. Στο αγγούρι η τιμή είναι… ασανσέρ. Τώρα είναι στα 70-80 λεπτά το κιλό, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα είναι και η ντομάτα. Ζήτηση υπάρχει αλλά όχι τόσο προϊόν. Γενικά φέτος ήταν μια καλή χρονιά, με θετικό πρόσημο θα έλεγα για τους παραγωγούς κηπευτικών της περιοχής μας. Το κόστος ήταν υψηλό ασφαλώς, αλλά το πρόσημο είναι θετικό. Όσον αφορά γενικότερα τα προβλήματα των παραγωγών και της περιοχής μας, θεωρώ, πιο χρήσιμο να τα εκθέσουμε σε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με τον κ. Αυγενάκη στο ΥπΑΑΤ”.

Η ταυτότητα της ΟΠ Κουντούρας

Η Οργάνωση Παραγωγών μας, ιδρύθηκε το 2000 ως πρωτοβάθμια Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Ν.4384/26.04.16 (ΦΕΚ 78Α’). Έδρα του συνεταιρισμού είναι η Κουντούρα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, η οποία βρίσκεται 7,2 χιλιόμετρα δυτικά της Παλαιόχωρας στην νοτιοδυτική ακτή του νομού Χανίων και απέχει περίπου 80,7 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων.

Featured Image

Σκοπός της ίδρυσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού είναι ο συντονισμός και προγραμματισμός της παραγωγής κηπευτικών της περιοχής μας καθώς επίσης η συγκέντρωση και εμπορία της παραγωγής. Σήμερα τα μέλη της Ομάδας μας καλλιεργούν περίπου 400 στρέμματα σε σύνολο 1.600 στρεμμάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Κουντούρας.

Η παραγωγή των μελών μας αφορά αποκλειστικά την καλλιέργεια κηπευτικών υπό κάλυψη (θερμοκήπιο). Από αυτά ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής αφορά τομάτες, περίπου 66%. Επίσης καλλιεργούνται αγγούρια σε ποσοστό 16%, πιπεριές σε ποσοστό 15%, και μελιτζάνες σε ποσοστό 3%. Το σύνολο της παραγωγής γίνεται στα πλαίσια Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και πληρεί τις προδιαγραφές των προτύπων ποιότητας Agro 2.1 & Agro 2.2., συμπληρωματικά η αγροτική μας παραγωγή είναι πιστοποιημένη και με GLOBALG.A.P.

H Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας έχει ιδιόκτητο συσκευαστήριο 1.000 τ.μ. το οποίο είναι πιστοποιημένο με ISO 22000:2005. Οι εγκαταστάσεις μας είναι εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα παραλαβής, διαλογής, συσκευασίας και συντήρησης των κηπευτικών.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image