Για το θέμα των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή και την περισυλλογή των νεκρών ζώων μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.

Όπως ανέφερε προτεραιότητα όλων είναι η περισυλλογή, η καύση ή ο ενταφιασμός των νεκρών ζώων.

Η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους και τις Περιφέρειες διευκρίνισε, ωστόσο ότι το ΥπΑΑΤ και η Πολιτική Προστασία βρισκόμαστε εκεί για να συνδράμουμε με τον δικό μας μηχανισμό. Στην προσπάθεια συμμετέχουν στελέχη του στρατού και ιδιωτικές τεχνικές εταιρίες από τις οποίες ζητήθηκε συνδρομή με εξοπλισμό».

Σύμφωνα με τα μέχρι στοιχεία έχουν δηλωθεί 38.000 νεκρά αιγοπρόβατα και 7.000 νεκροί χοίροι. Συνολικά από τα καταγεγραμμένα νεκρά ζώα έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια περίπου τα μισά.

Featured Image

Για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Όπως τόνισε την Πέμπτη και Παρασκευή θα γίνει η οριοθέτηση των κατεστραμμένων περιοχών με βάση τα στοιχεία από το COPERNICUS.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις ο κ. Αυγενάκης είπε ότι οι προκαταβολές θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες ενώ θα αποζημιωθούν και όσοι είχαν έτοιμη την παραγωγή τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και με γνώμονα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έχουν γίνει έκτακτες προσλήψεις προσωπικού του ΕΛΓΑ στην περιοχή και αύριο, Τετάρτη θα υπάρξει τηλεφωνική γραμμή του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία για να μπορούν να απευθύνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image