Χωρίς κάποια εξέλιξη που θα επέτρεπε την άρση του αδιεξόδου στη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ερντογάν ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά όταν όλες οι επιμέρους συμφωνίες θα έχουν εκπληρωθεί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση ότι συνεχίζει να περιορίζει τις ρωσικές εξαγωγές.

“Θα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα αναβίωσης της συμφωνίας – και αυτό το είπα ξανά στον Τούρκο πρόεδρο σήμερα. Θα το κάνουμε μόλις όλες οι συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων εκπληρωθούν πλήρως”, ανέφερε ο Πούτιν.

“Η Δύση συνεχίζει να μπλοκάρει την προμήθεια δημητριακών και λιπασμάτων από τη Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές”, σημείωσε προσθέτοντας ότι η Δύση “εξαπάτησε” τη Ρωσία με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο, διαμαρτυρόμενη ότι δυσκολεύεται να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα, παρά τις περί του αντιθέτου πρόνοιες της συμφωνίας.

Η συμφωνία η οποία επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα επιτεύχθηκε το 2022 με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η ρωσική πρόταση για την προμήθεια αφρικανικών χωρών με σιτηρά μέσω της Τουρκίας – με οικονομική βοήθεια από το Κατάρ – δεν έχει στόχο να αποτελέσει εναλλακτική στην αρχική συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Featured Image

Αισιοδοξία Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί σύντομα λύση για την αναβίωση της συμφωνίας.

“Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να συνεχιστεί, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάσαμε ένα πακέτο που περιλαμβάνει νέες προτάσεις, σε διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη”, ανέφερε μιλώντας δίπλα στον Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το caoital.gr.

“Νομίζω ότι είναι εφικτό να σημειωθεί πρόοδος. Από την πλευρά μας, από την πλευρά της Τουρκίας, θεωρούμε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία που θα εκπληρώνει όλες τις προσδοκίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα”, σημείωσε.

Ο ίδιος απέκλεισε μια διαφορετική οδό, σημειώνοντας ότι οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα για να αντικαταστήσουν την αρχική συμφωνία “δεν μπορούν να προσφέρουν μια μόνιμη λύση”.

Κάλεσε ταυτόχρονα την Ουκρανία να χαλαρώσει τις διαπραγματευτικές τις θέσεις στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας. “Η Ουκρανία χρειάζεται να μαλακώσει την προσέγγιση της προκειμένου να είναι δυνατό να γίνουν κοινά βήματα με τη Ρωσία”, ανέφερε.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει από την πλευρά της ότι χρειάζεται για τη Ρωσία, την Ουκρανία και να έχει απευθείας διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ανέφερε ακόμα ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειάζεται για να φτάσει το σιτάρι σε φτωχές χώρες της Αφρικής, προσθέτοντας ότι Ρωσία και Τουρκία συμφωνούνε σε αυτό.

Featured Image