Οι πωλήσεις καλαμποκιού στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας φαίνονται κολλημένες αυτή τη στιγμή, όχι λόγω έλλειψης φορτίου, αλλά λόγω της σημαντικής διαφοράς μεταξύ της τιμής που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι αγοραστές και των τιμών που ζητούν οι έμποροι.

Τα πράγματα δεν φαίνονται καλύτερα αυτή τη στιγμή ούτε στην παγκόσμια αγορά, όπου η Κίνα θα μειώσει τις αγορές καλαμποκιού για την επόμενη σεζόν.

«Οι προθέσεις της Κίνας να αγοράσει καλαμπόκι για την επόμενη σεζόν είναι πολύ μειωμένες, επειδή στην Κίνα βρέχει αυτή τη στιγμή και βλέπει ότι θα έχει μια συγκλονιστική παραγωγή καλαμποκιού, πάνω από τους 280 εκατομμύρια τόνους της περασμένης σεζόν.

Featured Image

Έτσι, βλέπουμε το καλαμπόκι σε πλήρη έλλειψη ρευστότητας στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και αναφερόμαστε αυστηρά στην Κωνστάντζα, λόγω του ότι ζητείται μια τιμή και προσφέρεται άλλη τιμή και όταν η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο παραμέτρων είναι πολύ μεγάλη, η συναλλαγή δεν γίνεται. Προσφέρεται δηλαδή το πολύ 180-181 δολάρια/τόνο και ο πωλητής ζητά επίπεδο 190-191 δολάρια/τόνο», δήλωσε στο Digi24 ο Cezar Gheorghe, ειδικός στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η τιμή αναφοράς του καλαμποκιού στο λιμάνι της Κωνστάντζας είναι αυτή τη στιγμή 167 ευρώ/τόνο, αλλά οι συναλλαγές είναι σχεδόν ανύπαρκτες αυτή τη στιγμή.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image