Τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, χαιρετίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι αγρότες χρειάζονται ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο, μεταξύ άλλων για να τους συνοδεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων», τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τους τρεις τομείς στους οποίους υπάρχουν αποφάσεις, απαντώντας στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες: μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, ικανότητα των γεωργών να διαπραγματεύονται και να εξαιρούνται από απαιτήσεις σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και δικαιοσύνη στην εφαρμογή των κανόνων, ιδίως όσον αφορά τις εισαγωγές. «Οι αγρότες μου λένε ότι μερικές φορές αναγκάζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής, και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Στόχος μας λοιπόν είναι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική τους δύναμη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Featured Image

Πρόταση εξαίρεσης κυρώσεων στις μικρές εκμεταλλεύσεις

Η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την πρόταση για μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο ικανοποίησης των σημαντικών περιβαλλοντικών όρων που είναι ενσωματωμένες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η Επιτροπή πρότεινε να εξαιρεθούν από ελέγχους και κυρώσεις οι μικρές φάρμες, με λιγότερο από 100 στρέμματα. Αφορά περίπου το 65% του συνόλου των αγροτών στην ΕΕ, ενώ καλύπτει μόνο το 10% της γης. Επομένως θα υπάρχει μεγάλη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες με παράλληλη διατήρηση των περιβαλλοντικών στόχων, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κάλεσε στη τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής τον επόμενο μήνα.

Featured Image