Επερώτηση του Περιφερειακού συμβούλου κ. Βασίλη Σμπώκου για άμεσα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Κρήτης.

Επερώτηση προς την Περιφερειακή διοίκηση Κρήτης κατέθεσε ο Περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου της μείζονος αντιπολίτευσης και γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος.

Στην ερώτησή του ζητά να ενημερωθεί για τις εξελίξεις γύρω από τη συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, το Μεταφορικό ισοδύναμο και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

“Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης

Κύριε Πρόεδρε

Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι παραπάνω από κάθε άλλη χρονική στιγμή έντονα και διογκώνονται καθημερινά.
Μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικών δεδομένων όπως η ακρίβεια, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η κλιματική αλλαγή, καλείται ο παραγωγός να παράξει ποσότητα και ποιότητα προϊόντων, πράγμα ουσιαστικά ανέφικτο.

Ο πρόσφατος και συνεχιζόμενος αγώνας των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη και στη Χώρα μας, ανέδειξε αυτήν την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να δοθούν οι απαραίτητες βιώσιμες λύσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και πολύ περισσότερο από τη δικιά μας.

Στην Περιφέρεια μας, ιδιαίτερα στο αγροτοκτηνοτροφικό συνδικαλισμό, υπάρχει μια ένδεια εκπροσώπησης.

Featured Image

Θεωρώ ότι αυτή την ένδεια και κατ’ επέκταση ανεπάρκεια της ανάδειξης των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης, πρέπει να την καλύψει ο θεσμός της Περιφερειακής διοίκησης, με μπροστάρη τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό εμπεριέχεται και στοχεύει η επερώτηση μου.

Ζητώ να ενημερωθώ αν και κατά πόσο γνωρίζετε:

-1ον. Σε πρόσφατη σύσκεψη στην Κομισιόν παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Λευτέρη Αυγενάκη, πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις για την καλύτερη εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόζεται από 01/01/2024.
Αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν θετικά τους Κρητικούς παραγωγούς;
Καταργούν δεσμεύσεις που εμπόδιζαν την παραγωγική διαδικασία και αυξάνουν τις ενισχύσεις τους;

2ον. Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ που ξεκινά άμεσα η συζήτηση, έχει ερευνηθεί η δυνατότητα να προταθεί από την Περιφερειακή μας διοίκηση, η ένταξη της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και η μελισσοκομία και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα για μόνιμη στήριξη στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική;

3ον. Ποιό είναι το νέο πλαίσιο καταβολής του μεταφορικού ισοδύναμου στους παραγωγούς και σε ποιό σημείο βρίσκεται η ενίσχυση που έχει εξαγγελθεί από πέρυσι και έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά οι παραγωγοί στην πλατφόρμα “Αμάλθεια”, χωρίς ακόμα να έχουν καταβληθεί τα χρήματα στους δικαιούχους παραγωγούς.

4ον. Στο νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, υπάρχει από πλευράς της Περιφερειακής διοίκησης πλάνο προτάσεων για την ένταξη προς αποζημίωση ζημιών στη φυτική και τη ζωϊκή παραγωγή, που προέρχονται από ασθένειες η άλλους παράγοντες και δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό;

Σας ευχαριστώ και προσδοκώ στις απαντήσεις σας, προς ενημέρωση των παραγώγων του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Κρήτης

Βασίλειος Μιχ. Σμπώκος

Περιφερειακός συμβουλος Π.Ε. Ηρακλείου”

Featured Image