Μειωμένη θα είναι όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, η παραγωγή καλαμποκιού στην Ηλεία, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν προβλήματα με την καλλιέργεια του καλαμποκιού καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να φυτέψουν αργότερα από το κανονικό με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να είναι αρκετά όψιμη.

Όπως τόνισαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και Γαστούνης αλλά και καλαμποκοπαραγωγοί, η φετινή παραγωγή φαίνεται πως θα είναι μειωμένη ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις και αν δεν υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης η επόμενη χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη καθώς πολλοί δεν θα προχωρήσουν σε καλλιέργεια.

Ειδικά με την τιμή του καλαμποκιού που εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσει τα 0,20 ευρώ στον παραγωγό οι αγρότες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα ζητώντας από την Κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα και να επιδοτήσει τους παραγωγούς.
«Φέτος πήγαμε πολύ πίσω και ενώ καλλιεργούνται τα καλαμπόκια τον Απρίλιο καλλιεργήθηκαν από τις 15 Απριλίου και έπειτα με αποτέλεσμα και να μειώνεται η παραγωγή αλλά και να μην μπουν τα πραγματικά στρέμματα που έμπαιναν άλλες χρονιές», εξηγεί στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και παραγωγός, Χρήστος Παλαιολόγος.

«Πέραν αυτού», συνεχίζει ο κ. Παλαιολόγος «είχαμε πολλούς καύσωνες την φετινή περίοδο αλλά και να κάνουμε δηλώσεις ουδέποτε τα καλαμπόκια πληρώθηκαν για τον καύσωνα. Παρά το γεγονός ότι ασφαλίζονται και έχω κάνει πολλές δηλώσεις για καύσωνα ουδέποτε πήραμε χρήματα, χάνουμε και τα λεφτά που κάνουμε αιτήσεις. Αν θέλει η Κυβέρνηση να βάλει πλάτη και να βοηθήσει τους καλαμποκοπαραγωγούς να τους δώσει ένα βοήθημα γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση του χρόνου δεν θα καλλιεργήσουν».

«Αν η τιμή δεν είναι από 0,20 ευρώ και άνω του χρόνου δεν θα βρίσκουμε καλαμπόκι ούτε να ψήσουμε στα κάρβουνα», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης, Δημήτρης Κουλούρης.

Θερίζουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Μετά από τις 15 Αυγούστου οι αγρότες, θα μπουν στα χωράφια τους για να θερίσουν την καλλιέργεια του καλαμποκιού, ωστόσο, όπως επεσήμαναν από τον περασμένο Μάιο που έφτασαν στα χέρια τους τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για ζημιές από το χαλάζι, μέχρι και σήμερα αναμένουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Όλο αυτό, συγκριτικά και με την μείωση της φετινής παραγωγής, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους παραγωγούς που δεν ξέρουν αν θα καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.
Διονύσης Μαστρογιαννόπουλος, παραγωγός

Featured Image

«Δεν πάμε καλά φέτος. Λόγω καιρού πήγαμε πολύ πίσω, μπήκαμε Ιούνιο να καλλιεργήσουμε, έπεσε ο καύσωνας δύο εβδομάδες. Θα θερίσουμε αν μας αφήσει ο καιρός αλλά παραγωγές δεν θα υπάρχουν, θα είναι μειωμένες λόγω καύσωνα και λόγω ότι πήγε πίσω η καλλιέργεια και αντί να καλλιεργήσουμε τον Απρίλιο καλλιεργήσαμε τον Μάιο και έπειτα».

Χρήστος Παλαιολόγος, παραγωγός και πρόεδρος ΤΟΕΒ Μυρτουντίων

«Γεγονός είναι ότι και για τον ΤΟΕΒ είναι λιγότερες οι καλλιέργειες φέτος λόγω του ότι άργησε πολύ η καλλιεργητική περίοδος, πήγαμε πολύ πίσω. Και για τον οργανισμό είναι λιγότερα τα στρέμματα. Οψίμισε πολύ ο καιρός, έφτασε τέλη Μαΐου και οι αγρότες δεν είχαν ετοιμάσει χωράφια με αποτέλεσμα να μην τα καλλιεργήσουν. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στην παραγωγή, όταν πάμε πίσω μειώνεται και η παραγωγή. Κανονικά θα έπρεπε από τέλη Μαρτίου να μπουν να καλλιεργήσουν μέχρι 10 Απριλίου. Αν μπουν πιο μετά είναι πρόβλημα για όλους τους αγρότες».

Δημήτρης Κουλούρης, παραγωγός και πρόεδρος ΤΟΕΒ Γαστούνης

«Τα καλαμπόκια ενώ ξεκίνησαν με καλές προοπτικές ο καύσωνας τα επηρέασε και θεωρώ ότι θα έχουμε και μειωμένες παραγωγές. Επίσης έχουν γίνει κάποιες ζημιές από χαλαζοπτώσεις. Μας έστειλαν προεκλογικά τον Μάιο τα πορίσματα και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει τα χρήματα. Τώρα έρχονται φορολογικές δηλώσεις και δεν έχουμε εισπράξει από πουθενά. Πως θα πληρώσουμε εμείς; Δεν μας σκέφτεται εμάς τους αγρότες κανένας; Μας έχουν για παρακατιανούς και β’ διαλογής ανθρώπους αλλά δεν είναι έτσι».

patrisnews.com

Featured Image