Στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., όλα τα κράτη συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και υπέβαλαν προτάσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεσμεύθηκε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα προσήλθε με συνολική πρόταση για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ. Όπως είπε, πρόκειται για 19 συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, σε απλοποίηση και επιτάχυνση των ελέγχων, στην ευελιξία για κατανομή ανεκμετάλλευτων κονδυλίων και στην απλούστευση διαδικασιών για τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών με δημιουργία μόνιμου μηχανισμού.

Υπενθύμισε, δε, ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας συνεδρίασαν οι υπουργοί Γεωργίας της EU-MED9.

Στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κράτη συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή πριν τις Ευρωεκλογές.

Featured Image

Η Ελλάδα, προσήλθε στη διαπραγμάτευση με μια συνολική πρόταση για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ, η οποία συνοψίζεται σε 19 συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν:

Στην απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων,
στην επιτάχυνση διαπραγμάτευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ,
στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιμέρους τροποποιήσεις του,
στην απλοποίηση εφαρμογής των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων,
στην ευελιξία στην ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων και
στην απλούστευση των διαδικασιών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού και αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για την υιοθέτηση περισσοτέρων τεχνικών βελτιώσεων αλλά και δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ.

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας συνεδρίασαν και οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image