Η θεομηνία Daniel προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στη βιομηχανική ντομάτα, όπου οι παραγωγοί ανέμεναν αποζημίωση για ολική ζημιά.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, η ζημιά αυτή εκτιμήθηκε στο 60% και σε κάποιες περιπτώσεις στο 50%, προκαλώντας απογοήτευση στους αγρότες, καθώς οι απώλειές τους ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας, οι οποίοι δεν είχαν κάνει παράδοση λόγω της καταστροφής, προσδοκούσαν 100% αποζημίωση, ωστόσο τα ποσοστά ήταν σημαντικά μειωμένα. Η προκαταβολή των 500 ευρώ το στρέμμα που είχαν λάβει, υποτίθεται ότι θα αντιστοιχούσε σε πλήρη αποζημίωση, όμως τώρα φαίνεται πως η τελική αποζημίωση θα κυμαίνεται στα 350 ευρώ το στρέμμα, κάτι που θεωρούν άδικο, ειδικά σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στο Agronewsbomb ο πολύπειρος Χρήστος Σιδερόπουλος: “Η επιτροπή του ΕΛΓΑ τα έβγαλε 60% με 9000 τόνους και μηδέν εξόφληση. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επιστρέψουν χρήματα οι παραγωγοί”.

Featured Image

Σημειωτέον ότι με βάση τα πορίσματα, πολλοί παραγωγοί μπορεί να δουν είτε μηδενική εξόφληση είτε ακόμα και επιστροφή χρημάτων στον ΕΛΓΑ, κάτι που αυξάνει την αγανάκτηση.

Επιπλέον, τα πορίσματα ζημιάς δεν υπεγράφησαν από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, αλλά από τριμερή επιτροπή.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image