Η Ιρλανδία επεδίωξε το ειδικό καθεστώς “Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης” για τα ιρλανδικά βοοειδή, τα οποία εκτρέφονται κατά 90% με χόρτο και τα οποία δαπανούν τουλάχιστον 220 ημέρες το χρόνο σε βοσκότοπους.

Η ιρλανδική αίτηση υποβλήθηκε στα τέλη του 2020 στην Επιτροπή και απέκλεισε από το ειδικό καθεστώς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Ένωση Αγροτών του Ulster αντιτάχθηκε σε αυτή την παράλειψη, καθώς η επιτυχία της αίτησης θα μπορούσε να τους εμποδίσει να περιγράψουν τα βοοειδή τους ως “ιρλανδικά χορτοφαγικά”.

Ο υπουργός Γεωργίας Charlie McConalogue δήλωσε ότι θα υποστήριζε την επέκταση της αίτησης για την κάλυψη της Βόρειας Ιρλανδίας όταν θα είχαν ένα σύστημα για την επαλήθευση του καθεστώτος χορτοφαγικής τροφής.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή της ΕΕ ενημέρωσε τον κ. McConalogue ότι θα ήταν δυνατόν να συμπεριληφθεί αίτηση για τη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη διάρκεια μιας καθυστερημένης φάσης ένστασης εε/τρίτης χώρας για διαβούλευση που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτό οδήγησε στην υποβολή της ένστασης από το Ηνωμένο Βασίλειο, για την οποία ενημερώθηκε η ιρλανδική κυβέρνηση. Η Επιτροπή ζήτησε τώρα από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν σε κατάλληλες διαβουλεύσεις και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα αποτελέσματα εντός τριών μηνών.

Αξιωματούχοι της Ιρλανδίας συνεργάζονται ήδη με τους ομολόγους τους του Βορρά για τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν σε κατάλληλη διαδικασία επαλήθευσης στη Βόρεια Ιρλανδία, οδηγώντας τελικά σε καθεστώς προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης για το ιρλανδικό βόειο κρέας “Grass-Fed” σε ολόκληρη τη νήσο της Ιρλανδίας.

Featured Image

Σημειώνεται ότι η ΠΓΕ χορηγείται σε προϊόντα καθορισμένων γεωγραφικών περιοχών, με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Τα Ιρλανδικά “Χορτοφαγικά Βοοειδή ” έχουν χαμηλά επίπεδα λίπους συνολικά, χρώμα κόκκινου κρέατος (κερασί) και είναι “πλούσια, σύνθετα, χυμώδη και ζουμερά με πραγματική οργισμένη γεύση”.

Τα βοοειδή πρέπει να τρέφονται κατά 90% με χόρτο, συμπεριλαμβανομένης της ενσίρωσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε στιγμής που στεγάζονται.

Ωστόσο, πρέπει να περνούν 220 ημέρες ετησίως σε βοσκότοπους και να υποβάλλονται σε επεξεργασία και εντός της καθορισμένης γεωγραφικής περιοχής.

Agrogata

Πηγή:Rte.ie