Ελαιοτριβεία και ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί στην επαρχία Jaén καταλήγουν σε συμφωνίες για το άλεσμα της ελιάς για την επόμενη σεζόν σε ένα κοινό σημείο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και έτσι να αμβλυνθούν οι απώλειες από την ξηρασία που χτυπά τις αποδόσεις.

«Αντιμετωπίζοντας ένα δραματικό σενάριο από κοινωνικοοικονομική σκοπιά, καλούμε τους συνεταιρισμούς να ενωθούν και να μειώσουν το κόστος σε αυτή την εκστρατεία», δήλωσε ο José Manuel Espejo, πρόεδρος της Cooperativas Agroalimentarias στη Χαέν, αναφερόμενος στις διασυνεταιριστικές συμφωνίες που συνάπτουν διάφορες οντότητες τον τομέα της ελιάς.

Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν μέρος του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζουν οι συνεταιρισμοί και τα συνδικάτα UGT και CC OO ενόψει της περισσότερο από προβλέψιμης απώλειας μισθών και κερδοφορίας την επόμενη περίοδο συγκομιδής ελιάς.

Η ανομβρία και η αύξηση του κόστους παραγωγής οδηγούν τους ελαιοπαραγωγούς σε μια δεύτερη συνεχόμενη σεζόν με χαμηλά εισοδήματα.

Μόνο στην επαρχία Jaén, τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή ελαιολάδου, οι ελαιοκαλλιεργητές σταμάτησαν να εισέρχονται περισσότερο από 1 δις ευρώ στη σεζόν 2022-2023 λόγω της πτώσης της παραγωγής. Επιπλέον, χάθηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς, που μεταφράζονται σε 150 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα εισπραχθέντα και οι προβλέψεις του κλάδου δείχνουν ότι θα χαθεί άλλο 40% της απασχόλησης αυτή την εκστρατεία.

Featured Image

Επιπλέον, τα συνδικάτα ζητούν μηχανισμούς προστασίας των εργαζομένων που πλήττονται από την προσωρινή συγχώνευση των ελαιοτριβείων και την απαλλαγή από την ποσόστωση Κοινωνικής Ασφάλισης των ατόμων της ελαιοβιομηχανίας που περιλαμβάνονται στα έκτακτα αυτά μέτρα. Με τον τρόπο αυτό σκοπεύουν να αποφύγουν τη μόνιμη μεταφορά της αγροτικής εργασίας σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που η Cooperativas Agroalimentarias και τα συνδικάτα UGT και CCOO έχουν στείλει στις διάφορες δημόσιες διοικήσεις ζητά επίσης από τους μόνιμους ασυνεχείς εργαζόμενους που δεν εντάσσονται να μπορούν να επωφεληθούν από κάποιο είδος μέτρου κάλυψης ή επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με το valenciafruits.com.

Με τον ίδιο τρόπο, προτείνεται η διαπραγμάτευση φακέλων προσωρινής ρύθμισης απασχόλησης (ΕΡΤΕ) ανωτέρας βίας, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από αυτές τις ΕΡΤΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ανεργία χωρίς την ανάγκη ελάχιστης εισφοράς και του χρόνου που απολαμβάνουν μετά την ολοκλήρωση της ΕΡΤΕ δεν καταναλώνει χρόνο απόδοσης, δηλαδή αντίθετο στο μηδέν. όλα συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image