Πλήρης επιβεβαίωση Agronewsbomb.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κάρτα του Αγρότη και για αυτή τη χρονιά, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης στο ΕΡΤΝews στην εκπομπή UPDATE, επισημαίνοντας ότι η πρώτη προκαταβολή θα αφορά τη βασική ενίσχυση που έχει πληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και θα συμπληρωθεί με ένα ακόμα ποσό μετά την πίστωση και πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Ο κ. Σταμενίτης, πρόσθεσε ότι το ποσό που θα δοθεί στον κάθε αγρότη θα υπολογιστεί βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ και πως θα χρησιμοποιηθεί η δήλωση του 2023 για να πάρει προκαταβολή επί του ποσού που πήρε για την καλλιέργεια για το 2023.

Ο υπουργός τόνισε πως η Κάρτα του Αγρότη είναι ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα προκαταβολής επί των επιδοτήσεων που πρόκειται να λάβει ο παραγωγός τη χρονιά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από την ΚΑΠ. Τα χρήματα αυτά, όπως τόνισε, ο αγρότης μπορεί να τα διαθέσει για παραγωγικές επενδύσεις, για αγορά πετρελαίου, λιπασμάτων, εργατικών, πληρωμή ΕΛΓΑ ή πληρωμή ΕΦΚΑ έναντι του ποσού που θα λάβει από τον πρώτο πυλώνα, δηλαδή τη βασική ενίσχυση στα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αυτό δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να έχει μια ρευστότητα, να αντιμετωπίσει τα έξοδα μέχρι να λάβει τα έσοδα από την παραγωγή από τη συγκομιδή της σοδειάς τους.

Ερωτηθείς για τους ελέγχους στην αγορά ενόψει του Πάσχα, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε ότι ήδη έχουν ενταθεί και διευρύνονται σε όλα αυτά τα σημεία που πρέπει να έχουν, υπογραμμίζοντας πως είναι δεδομένη η θέση του Υπουργείου για μηδενική ανοχή απέναντι στις ελληνοποιήσεις και τις παραπλανητικές πρακτικές. Όπως τόνισε ο υπουργός «έχει οργανωθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στα οποία συμμετέχουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, ο ΕΦΕΤ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, οι ΔΑΟΚ και άμα χρειαστεί και αν ζητηθεί και συνδρομή της εισαγγελέως, της Αστυνομίας ή του Λιμενικού. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν να κάνουν σε προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες και παρουσιάζονται στη χώρα ως ελληνικά. Στόχο έχουν να προστατεύσουν τον Έλληνα καταναλωτή και ταυτόχρονα να προστατεύσουν και τον Έλληνα παραγωγό από αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι από τις αρχές του ’24 έχουν πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο αρκετοί έλεγχοι, έχουν επιβληθεί χιλιάδες εκατοντάδες ευρώ σε επιχειρήσεις είτε που αφορούν το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα οπωρολαχανικά, είτε επιχειρήσεις που εμπορεύονται ΠΟΠ και ΠΓΕ. Και μάλιστα, όπως επισημαίνει, «με εντολή του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, έχει εντατικοποιηθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων προ του ’24. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι οργανωμένη, έχει σκοπό και το καταφέρει να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή από αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές, από τις ελληνοποιήσεις, αλλά και τον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος καλλιεργεί παράγει με βάση συγκεκριμένα πρότυπα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έτσι λοιπόν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί προϊόντα που ελληνοποιήσεις».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτηθείς για το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως πρόκειται για ένα συνέδριο ενότητας, ένα συνέδριο που έχει και το πανηγυρικό του χαρακτήρα, καθώς η Νέα Δημοκρατία κλείνει 50 χρόνια ζωής. Ο κ. Σταμενίτης εκτίμησε ότι οι επόμενες εκλογές, οι ευρωεκλογές, θα είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή της Νέας Δημοκρατίας. Θα έχει ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα που όπως οι προηγούμενες δύο αναμετρήσεις, έδειξαν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας και επιβραβεύουν όλα αυτά που είχε κάνει την προηγούμενη τετραετία, αλλά και αυτά που έχει που σχεδιάζει να κάνει την επόμενη τετραετία.

Όπως τόνισε «θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και που μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποια, τις κυβερνήσεις να κάνουν. Ένα αποτέλεσμα που θα φανεί ότι οι πολίτες επιβραβεύουν, όπως είπα και πριν, όλες αυτές τις επιλογές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για ελέγχους στην αγορά ενόψει Πάσχα είναι δεδομένη η θέση μας για τη μηδενική ανοχή απέναντι στις ελληνοποιήσεις και τις παραπλανητικές πρακτικές. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Ήδη εντείνονται οι έλεγχοι και διευρύνονται σε όλα αυτά τα σημεία που πρέπει να έχουν.

Έχει οργανωθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στα οποία συμμετέχουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, ο ΕΦΕΤ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, οι ΔΑΟΚ και άμα χρειαστεί και αν ζητηθεί και συνδρομή της εισαγγελέως, της Αστυνομίας ή του Λιμενικού.

Οι έλεγχοι αυτοί έχουν να κάνουν σε προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες και παρουσιάζονται στη χώρα ως ελληνικά.

Έτσι επομένως, έχουν στόχο να προστατεύσουν τον Έλληνα καταναλωτή και ταυτόχρονα να προστατεύσουν και τον Έλληνα παραγωγό από αθέμιτο ανταγωνισμό.

Featured Image

Από τις αρχές του ’24 έχουμε κάνει αρκετούς ελέγχους, έχουν επιβληθεί χιλιάδες εκατοντάδες ευρώ σε επιχειρήσεις είτε που αφορούν το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε το κρέας, είτε τα οπωρολαχανικά, είτε επιχειρήσεις που εμπορεύονται ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Και μάλιστα με εντολή του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, έχουν εντατικοποιηθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων προ του 24. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι οργανωμένη, έχει σκοπό και το καταφέρει να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή από αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές, από τις ελληνοποιήσεις, αλλά και τον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος καλλιεργεί παράγει με βάση συγκεκριμένα πρότυπα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και έτσι λοιπόν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί προϊόντα που ελληνοποιήσεις.

Πράγματι, υπάρχουν καταγγελίες εισαγωγής από τρίτες χώρες.

Speaker 1Υπάρχουν καταγγελίες πάνω σε αυτό το θέμα και μάλιστα με δεδομένο ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές περίπου ένα 20% έφυγε γιατί είχαν Πάσχα πριν από εμάς η Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και υπάρχουν καταγγελίες οι οποίες λένε για παράδειγμα έρχεται το αρνάκι στο σφαγείο, μπαίνει για 15 μέρες στο πλυντήριο και ύστερα αυτό το σφάζουν ως ελληνικό.

Speaker 2Γι αυτό και παντού υπάρχουν αυτά τα οργανωμένα συνεργεία, όπως σας είπα.

Από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, από τον ΕΦΕΤ, από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ώστε τέτοιες πρακτικές να αντιμετωπίζονται και να επιβάλλονται τα πρόστιμα.

Και ο Έλληνας καταναλωτής να τρώει πραγματικά το ελληνικό προϊόν.

Είμαστε βέβαιοι ότι όσο προχωράει ο καιρός και πλησιάζουμε το Πάσχα, αυτοί οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και πραγματικά θα φέρουμε ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΕΡΤ

Featured Image