Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Γεωτεχνικής, “το ποσό που έλαβαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι πολύ μειωμένο, γιατί δεν έγινε με σωστό τρόπο η σύγκλιση”.

Σε πληρωμή κουρεμένων ποσών δικαιωμάτων, τόσο πολύ, που έφτασαν από το 2023, πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, στα χαμηλά επίπεδα που έπρεπε ενδεχομένως να φτάσουν το 2027, όταν και ολοκληρώνεται η σύγκλιση, σύρθηκαν χιλιάδες Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μιλώντας στο Agronewsbomb, ο έμπειρος μελετητής κ. Γιάννης Φλωρίδης, από την Γεωτεχνική.

Όπως αναφέρει ο κ. Φλωρίδης: “οι υπεύθυνοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να εφαρμόσουν τη σύγκλιση και να κρατήσουν ένα 3% για το εθνικό απόθεμα. Στην περίπτωση που το ποσό που θα προέκυπτε ήταν πάνω από τα 829 εκατ. ευρώ της βασικής που προβλέπει ο εθνικός φάκελος για φέτος, τότε θα έπρεπε να γίνει μια γραμμική μείωση, αλλά και πάλι όχι σε όλους τους παραγωγούς. Αν’ αυτού όπως πληροφορηθήκαμε, στον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως εφήρμοσαν σύγκλιση οριζόντια ούτως ή άλλως, αλλά και γραμμική μείωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα υπόλοιπο 88 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. Αυτό είναι απαράδεκτο και οδήγησε σε μειώσεις επιδοτήσεων για όλους τους παραγωγούς και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα, ακόμα και από τα επίπεδα που θα έπρεπε να πάει η επιδότηση το τελευταίο έτος της ΚΑΠ, δηλαδή το 2027”.

Featured Image

“Η νέα διοίκηση, όποια κι αν είναι, που θα αναλάβει, θα πρέπει να έχει επαρκή γνώση των διαδικασιών, διαφορετικά θα έχουμε κι άλλες αστοχίες πληρωμών, με τελικό χαμένο τον Έλληνα παραγωγό”, καταλήγει ο κ. Φλωρίδης.

Καλό θα είναι πάντως να υπάρξουν και διευκρινήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τέτοιου είδους ζητήματα ώστε να γνωρίζει ο κόσμος και την άποψη των ανθρώπων του οργανισμού…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image