Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει αποκτήσει αυτό το μανταρίνι με εξαιρετική γεύση και καλό μέγεθος. Επιπλέον, είναι πολύ παραγωγικό, σχεδόν χωρίς σπόρους και ωριμάζει από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, φτάνοντας στα τέλη Μαΐου μέχρι αργά.

Ευρωσπόροι. 

Η αρχική ποικιλία αυτού του νέου ανοιξιάτικου μανταρινιού —Kinnow, που τώρα βελτιώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ρίβερσαϊντ (UCR)— ανακαλύφθηκε από αυτό το κέντρο τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Η εξαιρετική του κατάσταση και η γεύση του δεν ήταν αρκετά χαρακτηριστικά για να χρησιμοποιηθεί το εσπεριδοειδή στην αγορά της Βόρειας Αμερικής επειδή είχε πάρα πολλούς σπόρους. Το 2011 η UCR κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το νέο Kinnow Low Seed (LS), το οποίο διατηρεί όλες τις αρετές των αρχικών εσπεριδοειδών αλλά με δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στην Eurosemillas —που εκμεταλλεύεται την ποικιλία πέρα ​​από τις ΗΠΑ— να στοιχηματίσει επειδή θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο: τώρα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σπόρους ( εξαιρετικά χαμηλός σπόρος) και θα επιτρέψει την παράταση της όψιμης περιόδου συγκομιδής μανταρινιού τουλάχιστον έως τον Απρίλιο —στις πρώιμες περιοχές— και ακόμη και στις αρχές Μαΐου στις πιο πρόσφατες.

Το μανταρίνι έχει παρουσιαστεί σε διάφορα φόρουμ τους τελευταίους μήνες και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον κατά την τελευταία έκδοση του Fruit Attraction. Στην πραγματικότητα, η Eurosemillas έχει αρχίσει να την προ-αδειοδοτεί για ορισμένους φορείς που έχουν ήδη αποφασίσει να στοιχηματίσουν σε αυτήν στο μέλλον. Με κοινοτική προστασία από πέρυσι, αφού «καθαρίστηκε» και κυκλοφόρησε από την IVIA, τα μπουμπούκια του βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φυτώρια που εξουσιοδοτήθηκαν από την ισπανική εταιρεία να το πολλαπλασιάσουν. Καθώς σημειώνεται πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία, οι παραγγελίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θα ικανοποιούνται. Σε αυτήν την πρώτη φάση μάρκετινγκ, η Eurosemillas ελπίζει να καλύψει μια ελάχιστη περιοχή που έχει ήδη καθοριστεί στην Ισπανία. 

κενό αγοράς

Πέρα από το αντικειμενικό κενό στην αγορά που υπάρχει ανάμεσα στα μανταρίνια που ωριμάζουν αυτούς τους μήνες, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μας ενθαρρύνουν να πιστεύουμε ότι το Kinnow LS θα γίνει καλά αποδεκτό. Σύμφωνα με εκτεταμένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν πρώτα από την UCR στις ΗΠΑ και πιο πρόσφατα από την Eurosemillas στην Ανδαλουσία και τη Βαλένθια, αυτό το μανταρίνι έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τις περισσότερες από τις λίγες νέες όψιμες ποικιλίες «υπογραφής» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην αγορά —68 mm κατά μέσο όρο διάμετρος-; Καθώς σημειώθηκε πρόοδος, διατηρεί την καλή γεύση της αρχικής ποικιλίας (ιδιαίτερα αξιοσημείωτη από την άποψη της γλυκύτητας) και έχει μια πολύ λεία φλούδα πορτοκαλιού — επομένως είναι τόσο εύκολο να αποφλοιωθεί όσο απαιτείται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. 

Για τον αγρότη θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω της υψηλής παραγωγικότητάς του —μεταξύ 55/60 τόνων ανά στρέμμα—, επειδή συλλέγονται πολλοί καρποί μέσα στο κουβούκλιο του δέντρου και επειδή δεν χρειάζεται ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς, ούτε κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (δεν χρειάζονται θεραπείες ορμόνες για καρπόδεση) ή μετά τη συγκομιδή (για να αποφευχθεί η ξήρανση του φλοιού). Παρουσιάζει παρόμοια εναλλαγή με το αρχικό Kinnow, ένα θέμα που σίγουρα συμμερίζονται οι περισσότερες ποικιλίες που συλλέγονται αυτή τη στιγμή. «Αυτός είναι ένας ελεγχόμενος παράγοντας. Βολεύει να προσέχουμε το κλάδεμα, να φροντίζουμε τη λίπανση, να είμαστε πολύ ξεκάθαροι για το σχέδιο στο οποίο εμβολιάζεται και την περιοχή, νωρίτερα ή αργότερα, όπου φυτεύεται για να μην καθυστερήσει πολύ η συγκομιδή», διευκρινίζει ο Δρ.

Featured Image

Το Kinnow LS, όπως στην περίπτωση του Tang Gold, δεν χρειάζεται να φυτευτεί σε μεμονωμένα αγροτεμάχια ή να καλύπτεται με πλέγμα για να αποφευχθούν τα αποτελέσματα της διασταυρούμενης επικονίασης σε άλλα εσπεριδοειδή —επειδή δεν προκαλεί την παρουσία σπόρων σε γειτονικές κλημεντίνες— Ως εκ τούτου, θα βοηθούσε επίσης να αποφευχθεί το pinyolà σε περιοχές παραγωγής όπως η Βαλένθια. 

‘Παγκόσμια’

Λαμβάνοντας ως φόντο την ιστορία επιτυχίας του Tang Gold, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ότι η ποικιλία προορίζεται να είναι επίσης ένα «παγκόσμιο μανταρίνι». Οι δοκιμές που διεξήγαγε η Eurosemillas με τρία διαφορετικά υποκείμενα —Carrizo, C35 και FA-5— σε ιδιαίτερα πρώιμες περιοχές της Ανδαλουσίας επιβεβαίωσαν ότι ο καρπός δεν υπέστη πολύ σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την αναλογία ζάχαρης/οξύτητας, εάν η συγκομιδή γινόταν σε αρχές Φεβρουαρίου, τέλη του ίδιου μήνα ή τέλος Μαρτίου επίσης. Η εξέλιξη του καρπού στην οξύτητά του αναλύθηκε επίσης με διατήρηση σε θάλαμο στους 4 βαθμούς για 15, 30, 45, 60 ακόμη και 75 ημέρες και δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές σε αυτή την παράμετρο σε κανένα από τα τρία αναφερθέντα στελέχη. Επαληθεύτηκε μάλιστα πώς η εφαρμογή μιας κρύας θεραπείας επηρέασε την κατάσταση του καρπού.όπως αυτή που απαιτείται από τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν την είσοδο του «ψευδοσκόρου» (πιο απαιτητική από τη μεταχείριση που απαιτεί τώρα η ΕΕ για τα πορτοκάλια όπου υπάρχει αυτό το παράσιτο) και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υπερβολικό αντίκτυπο στα μοίρες brix είτε.

«Από ό,τι μπορέσαμε να επαληθεύσουμε στα πρώτα δεδομένα που έχουμε στην Ισπανία,   το Kinnow LS διατηρείται τέλεια στον ψυκτικό θάλαμο, τουλάχιστον, έως και 60 ημέρες μετά τη συγκομιδή του και δεν υφίσταται σημαντική φθορά εάν υποβληθεί στην ψυχρή επεξεργασία, που το καθιστά εξαιρετικό μανταρίνι για εξαγωγή τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και σε πολύ πιο μακρινούς προορισμούς, όπως η Ασία ή οι ΗΠΑ, με πολύ απαιτητικά πρωτόκολλα φυτοϋγειονομικής εισαγωγής», διευκρινίζει σχετικά ο Fontán. 

Διατηρείται τέλεια στο κρύο θάλαμο, τουλάχιστον, έως και 60 ημέρες μετά τη συγκομιδή και δεν υφίσταται σημαντική αλλοίωση εάν υποβληθεί σε ψυχρή επεξεργασία, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό μανταρίνι για εξαγωγή, ακόμη και σε μακρινούς προορισμούς και με απαιτητικά πρωτόκολλα.

valenciafruits