Featured Image

Στις Βρυξέλλες έχουν δώσει ραντεβού να συναντηθούν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου αγροτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το φλαμανδικό φόρουμ αγροτών, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «De Standaard».

Στόχος τους, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι να διαδηλώσουν στην πλατεία Σουμάν την ώρα που θα συνεδριάζουν οι υπουργοί αγροτικής πολιτικής.

Οι αγρότες τάσσονται κατά της ευρωπαϊκής εμπορικής συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur και ζητούν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση της Βαλλονίας κατέληξε σε συμφωνία με γεωργικές οργανώσεις για 19 μέτρα διευκόλυνσης. Μεταξύ των συμφωνηθέντων συγκαταλέγεται το σύστημα να χωρίζεται όχι σε ημερολογιακές περιόδους, αλλά σε περιόδους οι οποίες θα προσαρμόζονται με βάση τις καιρικές συνθήκες.

Καζάνι που βράζει όλη η Ευρώπη

Αγρότες σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στην Ελλάδα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέσω των οποίων διεκδικούν την επιβίωσή τους μέσα σ’ ένα εχθρικό για τον κλάδο τους περιβάλλον.

Αντιμέτωπη με την οργή των αγανακτισμένων αγροτών της Ισπανία είναι η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, η οποία απαντά με καταστολή.

Αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια αγρότες στη Μαδρίτη

Εικόνες ντροπής από τη Μαδρίτη κάνουν τον γύρο του κόσμου και καταδεικνύουν πώς αντιμετωπίζεται από τη εξουσία η αγωνία των αγροτών – σε ακόμη ένα κράτος-μέλος του μπλοκ.

Featured Image

Η αστυνομική βία που ασκήθηκε στη μεγάλη διαδήλωση του έγινε στην πρωτεύουσα της χώρας ήταν ακραία, όπως μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο του MEGA. Αστυνομικοί έριχναν στο έδαφος διαδηλωτές, τους χτυπούσαν ανελέητα με γκλομπ την ώρα που ήταν πεσμένοι στην άσφαλτο, τους έσερνα από τα χέρια και πόδια πάνω στο οδόστρωμα και τους έπαιρναν σηκωτούς για την κλούβα.

«Βυθιζόμαστε»
Από την πλευρά τους, και παρά τη βία που δέχονται, οι αγρότες διαμηνύουν ότι δεν θα υποχωρήσουν εάν δεν δικαιωθούν. «Βυθιζόμαστε, λόγω του ανταγωνισμού από τα προϊόντα άλλων χωρών. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους όρους εισαγωγής των προϊόντων τους», δηλώνει ένας Ισπανός αγρότης.

Επεισόδια ξέσπασαν και στην Κόρδοβα, όταν αγρότες προσπάθησαν να μπουν σε κτήριο της νομαρχίας. Το εκτοξευμένο κόστος παραγωγής τούς έχει τσακίσει, και ζητούν να προστατευτούν τα εισοδήματά τους.

Στην Γαλλία, αγρότες με φορτηγά και εκσκαφείς προκάλεσαν ζημιές σε κτήριο της νομαρχίας στη Μασσαλία. Έριξαν κοπριά, καλώντας την κυβέρνηση Μακρόν να θωρακίσει τη γεωργική παραγωγή, που πλήττεται από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και την υψηλή φορολογία.

«Δεν θα αποτύχουμε»
Ο πρωθυπουργός Ατάλ δεσμεύτηκε πως μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει ψηφιστεί νέος νόμος, ο οποίος θα διασφαλίζει τα αγροτικά εισοδήματα. «Δεν θα αποτύχουμε, δεν θα τους προδώσουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, κατανοώ απόλυτα πως οι αγρότες περιμένουν να δουν πράξεις, για να πειστούν», τονίζουν.

Παράλληλα, οι αγρότες απειλούν να σαμποτάρουν την ετήσια αγροτική έκθεση του Παρισιού, η οποία ανοίγει τις πύλες της το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στην Πολωνία, οι ενώσεις αγροτών κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς των συνοριακών περασμάτων με την Ουκρανία.

Άδειασαν φορτία με σιτάρι, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Ντόναλντ Τουσκ και η ΕΕ δεν τους προστατεύουν ενάντια στον αθέμιτο ανταγωνισμό από την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών.