Η χρήση της σκόνης πετρωμάτων ως επιβεβαιωτικών παραγόντων είναι πλέον μια διαδεδομένη πρακτική σε διάφορους τομείς της γεωργίας και, προφανώς, και για την ελιά.

Τα υποστηρικτικά είναι φυσικές ουσίες που ρυθμίζονται από ειδική νομοθεσία η οποία περιγράφει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την εμπορία τους στη βιολογική και στη συμβατική γεωργία. Είναι βασικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς, οι οποίες στη γεωργία πρέπει να διατίθενται στην αγορά ως έχουν, επομένως όχι σε σκευάσματα, μείγματα ή/και πρόσθετα. Στην περίπτωση των σκόνης πετρωμάτων, πρέπει να λαμβάνονται με μηχανικές διεργασίες και να είναι απαλλαγμένες από ρυπογόνα στοιχεία.

Επομένως, ένα υποστηρικτικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυτοφάρμακο και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι ούτε λίπασμα ούτε φυτοφάρμακο. Εν ολίγοις, είναι μια βασική ουσία που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τα φυτά να αντισταθούν καλύτερα στο βιοτικό και αβιοτικό στρες (λόγω του περιβάλλοντος και της δράσης εντόμων, μούχλας, μυκήτων, βακτηρίων).

Μεταξύ των υποστηρικτικών που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, είναι γνωστό ότι ο καολίνης προσφέρει έγκυρη βοήθεια τόσο στον περιορισμό των ζημιών στους ελαιώνες λόγω της ισχυρής ηλιακής ακτινοβολίας του καλοκαιριού όσο και στην εξουδετέρωση της δράσης ορισμένων εντόμων (ξεκινώντας από τη μύγα της ελιάς ) και στη διατήρηση των φυτών. ενυδατωμένο και ξηρό, κάνοντας τον πολλαπλασιασμό της μούχλας και των μυκήτων εχθρική.

Featured Image

Ωστόσο, οι μηχανισμοί μέσω των οποίων λειτουργεί ο καολίνης είναι λιγότερο γνωστοί. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, να γνωρίζουμε ότι ο καολίνης είναι το πιο αδρανές μεταξύ των αδρανών υλικών και επιπλέον ο καολινίτης (το ορυκτό που συνθέτει τον καολίνη) έχει ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (CSC) κοντά στο μηδέν , δηλαδή την ικανότητα να δρα και να αντιδρά χημικά . Επομένως δεν δρα ούτε αντιδρά στο υποκείμενο έδαφος και ακόμη λιγότερο στις ρίζες του φυτού. Το γεγονός ότι είναι αδρανές το καθιστά επίσης αδιάλυτο στο νερό και στα περισσότερα όξινα περιβάλλοντα, στην πραγματικότητα διαλύεται πλήρως μόνο σε υδροφθορικό οξύ.

Η λειτουργία του είναι επομένως καθαρά μηχανική : αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφά και απελευθερώνει την υγρασία. «Αυτοί οι δύο απλοί μηχανισμοί, μαζί με το γεγονός ότι είναι αδρανές – μας εξηγεί η Clay & Clay – το καθιστούν αποτελεσματικό και ασφαλές προϊόν για τους χειριστές, αρκεί να τηρούνται τα χαρακτηριστικά που υποδεικνύει η νομοθεσία. Γι’ αυτό επιλέξαμε το AgriBioClay, τον καολίνη που ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι ειδικά σχεδιασμένος για χρήση στη γεωργία και ειδικότερα στην ελαιοκαλλιέργεια».

Πηγή: olivonews

Featured Image