Δέκα χιλιάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στο πέρασμα Μπρένερ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να μαζέψουν υπογραφές για ένα ψήφισμα κατά των εισαγόμενων τροφίμων που πλασάρονται ως αυθεντικά ιταλικά προϊόντα.
Με επικεφαλής την ένωση Ιταλών αγροτών Coldiretti, η διαμαρτυρία αποσκοπούσε στην ανάσχεση του κύματος εισαγωγής των ξένων τροφίμων που χαρακτηρίζονται ψευδώς ως ιταλικά, υπονομεύοντας έτσι επίσης και τους κανονισμούς επισήμανσης τροφίμων της ΕΕ.
Οι αγρότες κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας έκαναν έλεγχο επίσης στο περιεχόμενο φορτηγών, οχημάτων-ψυγείων και βυτιοφόρων μαζί με τους αστυνομικούς για «προϊόντα χαμηλής ποιότητας».
«Το πέρασμα Μπρένερ συμβολίζει το πέρασμα των απομιμήσεων αγροδιατροφικών προϊόντων ‘Made in Italy’ που κατακλύζουν την αγορά μας, και από εδώ αναβιώνουμε τη μάχη μας για διαφάνεια στην επισήμανση της προέλευσης, η οποία αποτελεί δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος της Coldiretti Ettore Prandini κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.
Η συγκέντρωση στο Μπρένερ σηματοδοτεί επίσης την έναρξη μιας εκστρατείας υποβολής υπογραφών για να σταματήσει η ψευδής παρουσίαση των προϊόντων ‘Made in Italy’, υποστηρίζοντας τη θέσπιση νόμου που θα επεκτείνει τις απαιτήσεις επισήμανσης της προέλευσης σε όλα τα τρόφιμα που διακινούνται εντός της ΕΕ.
Στόχος της αγροτικής ένωσης Coldiretti είναι να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές που θα υποστηρίζουν αυτή την πρόταση.
Οι αγρότες στο πέρασμα Μπρένερ απαίτησαν αυξημένους ελέγχους για την πρόληψη της απάτης στα τρόφιμα, αναφέροντας περιπτώσεις όπως ξένες πατάτες που πωλούνται ως ιταλικές, πλαστές αγκινάρες Brindisi που προέρχονται από την Αφρική και σπορέλαιο που πλασάρεται ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε εστιατόρια της Ρώμης.
Ο Stefano Corsi, αναπληρωτής καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, σχολίασε τη νομιμότητα της διαμαρτυρίας του Coldiretti ως τρόπο προστασίας των εγχώριων προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε συνέντευξή του στο Euractiv Ιταλίας.
Ο Corsi υπογράμμισε τις ανησυχίες της ένωσης Coldiretti σχετικά με την έλλειψη αμοιβαιότητας στα πρότυπα τροφίμων και στα συστήματα παραγωγής, οι οποίες, όπως είπε, είναι θεμιτές αλλά δεν σημαίνουν ότι διαπράχθηκε απάτη.
Ενώ η εισαγωγή τροφίμων που παρασκευάζονται βάσει διαφορετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών και στην ανταγωνιστικότητα των ιταλικών και ευρωπαϊκών προϊόντων, μόνο τα τρόφιμα που εισάγονται στην ΕΕ με τον ψευδή ισχυρισμό ότι προέρχονται από την ΕΕ συνιστούν απάτη.
Ο Corsi προειδοποίησε κατά των υπερβολικά προστατευτικών μέτρων, σημειώνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις εμπορικές ισορροπίες, τις εγχώριες βιομηχανίες και τις εξαγωγές, ενισχύοντας την ιταλική οικονομία. Τόνισε την ανάγκη να πλοηγηθούμε στις παγκόσμιες αγορές, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες της αγοράς, ώστε να αποφύγουμε πιθανές αντιδράσεις.
Πρόσθετα γεωργικά θέματα στην Ιταλία
Ο Corsi μίλησε επίσης για τα τρόφιμα που ακούγονται «ιταλικά». Σε αυτή την περίπτωση, τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως «ιταλικά» στην Ιταλία συχνά δεν παρασκευάζονται με ιταλικές «πρώτες ύλες», αλλά χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που εισάγονται στην Ιταλία και επεξεργάζονται σε ιταλικά εργοστάσια.
Τα τρόφιμα αυτά χαρακτηρίζονται στη συνέχεια ως τυπικά ιταλικά τρόφιμα, τα οποία, σύμφωνα με τον Corsi, θα πρέπει επίσης να εμπίπτουν στην προστασία της επισήμανσης προέλευσης.
Τόνισε ως παράδειγμα την παραγωγή κουσκούς στην Ιταλία. Ενώ η Ιταλία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή σκληρού σιταριού – από το οποίο παρασκευάζεται το κουσκούς – δεν είναι αυτάρκης, εισάγοντας περίπου το 65% της κατανάλωσής της και αποτελώντας τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα σκληρού σιταριού παγκοσμίως.
Οι ιταλικές βιομηχανίες είναι επίσης ο κυριότερος προορισμός παγκοσμίως για το συμπύκνωμα κινεζικής ντομάτας, το οποίο προέρχεται απευθείας από το Xinjiang, όπου η μειονότητα των Ουιγούρων αντιμετωπίζει συστηματική καταστολή. Το 2020, έφτασαν πάνω από 97.000 τόνοι κινεζικού συμπυκνώματος ντομάτας, αποτελώντας περίπου το 11% των συνολικών εξαγωγών του Πεκίνου, αριθμός που διπλασιάστηκε το 2021.
Πηγή: euractiv.gr