Η Κομισιόν ενέκρινε ένα πρόγραμμα ύψους 61,3 εκατομμυρίων ευρώ (120 εκατομμύρια λέβα) για τη στήριξη των παραγωγών σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου για τις Κρατικές Ενισχύσεις σε Κρίση και Μετάβαση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή πέρυσι.

Η στήριξη θα συνίσταται σε περιορισμένη βοήθεια με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Επετεύχθη μετά τις διαδηλώσεις των αγροτών τον Φεβρουάριο.

Featured Image

Το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε παραγωγούς σιταριού, κριθαριού, κράμβης, καλαμποκιού και ηλίανθου που κινδυνεύουν να χάσουν χρηματοοικονομική ρευστότητα λόγω των αναταραχών στις γεωργικές αγορές που προκαλούνται από τις αυξημένες εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων σιτηρών.

Η ενίσχυση θα δοθεί σε τρία επίπεδα ανάλογα με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις , θα καλύψει περίπου 27.000 αγρότες. Ορισμένοι μεγάλοι αγρότες δεν θα λάβουν κεφάλαια στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου για την Ουκρανία, καθώς υπάρχει ένα ανώτατο όριο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 280.000 ευρώ ανά δικαιούχο και θα παρασχεθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2024, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Featured Image