Το ελαιόλαδο συνεχίζει να επιτυγχάνει ιστορικές τιμές, ειδικά στην κατηγορία του έξτρα παρθένου (EVOO), που ήδη ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 10 ευρώ/λίτρο στα σούπερ μάρκετ και με ορισμένα brand στα 12 ευρώ για ένα μπουκάλι του ενός λίτρου, που είναι πρακτικά διπλάσιο από αυτό πριν από ένα χρόνο.

Σήμερα, η τιμή του EVOO από τις κύριες μάρκες μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ 8,7 και 11,95 ευρώ/κιλό, όντας φθηνότερη εάν επιλέξετε μπουκάλια τριών λίτρων και μάρκες διανομής, σύμφωνα με τα στοιχεία που συμβουλεύεται η Efeagro στη λιανική διανομή.

Η διαφορά αυτή τους τελευταίους 12 μήνες αντικατοπτρίζεται αν θυμηθούμε ότι ο δείκτης τιμών προέλευσης-προορισμού που δημοσίευσε ο γεωργικός οργανισμός COAG τον Αύγουστο του 2022 (IPOD) ανέδειξε μέση τιμή EVOO στο σούπερ μάρκετ 5,57 ευρώ/κιλό.

Ανοδική τάση

Σε όλες τις κατηγορίες, η τιμή του ελαιολάδου συνεχίζει να αυξάνει και έχει γίνει ακριβότερη κατά 5% μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου, ενώ έχει σημειώσει άνοδο 38,8% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών προς Κατανάλωση ( ΔΤΚ).

Αυτές οι τιμές στο ράφι αντικατοπτρίζουν τη δομική κατάσταση των τιμών σε όλη την αλυσίδα αξίας αυτού του προϊόντος, απαραίτητου για τη διατροφή της χώρας και επηρεάζεται σοβαρά από την ξηρασία.

Featured Image

Έτσι, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ελαιουργεία ξεπερνά πλέον τα 8 ευρώ/κιλό, 5,6% περισσότερο από ό,τι πριν από τέσσερις εβδομάδες και 110,3% περισσότερο από ό,τι πριν από 12 μήνες, όταν ήταν στα 3,875 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Infooliva.

Η μηνιαία αύξηση σε ποσοστιαίες μονάδες είναι ακόμη μεγαλύτερη για το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο πληρώνεται πλέον στα ελαιοτριβεία με 7.550 ευρώ/κιλό, 10,22% περισσότερο από ένα μήνα πριν και 96,10% ακριβότερο από το τέλος Αυγούστου 2022.

Όσον αφορά στην τιμή του ελαιοτριβείου για τα λαμπάντε, σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι σήμερα 10,65% υψηλότερη (7,275 ευρώ/κιλό) σε σχέση με το τέλος Ιουλίου και 91,4% περισσότερο από τον Αύγουστο του 2022.

Από τον κλάδο του ελαιολάδου υπενθύμισαν ότι η έλλειψη νερού είναι η αιτία αυτής της κατάστασης γιατί μειώθηκε η παραγωγή της περασμένης σεζόν σε περίπου 660.000 τόνους, λιγότερο από το ήμισυ της προηγούμενης.

Επιπλέον, η πρόβλεψη των ελαιοπαραγωγών είναι ότι ο επόμενος θα είναι εξίσου χαμηλός ή ακόμη λιγότερο αν δεν βρέξει αυτό το φθινόπωρο, οπότε αν το προϊόν είναι λιγοστό, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από valenciafruits

Featured Image