Τόσο οι γεωργικές οργανώσεις Asaja-Málaga και UPA-Málaga όσο και η Ισπανική Ένωση Αγροτών – Παραγωγών τροπικών προϊόντων, που αποτελείται από περισσότερους από 450 παραγωγούς από τοποθεσίες όπως η Μάλαγα, το Κάντιθ και η Ουέλβα, αναμένουν ότι η παραγωγική σεζόν στα τροπικά φρούτα θα επηρεαστεί ξανά, κυρίως από ξηρασία.

Συνολικά, η παραγωγή μάνγκο αναμένεται στην επαρχία της Μάλαγα – την κύρια περιοχή παραγωγής της χώρας – περίπου 12.000 τόνων, που είναι 70% λιγότερο από τις κανονικές περιόδους λόγω των επιπτώσεων του κλίματος, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης.

«Η πρόβλεψη για την σεζόν στα μάνγκο είναι πολύ παρόμοια με πέρυσι», διευκρίνισε στην Efeagro ο πρόεδρος της ένωσης, Álvaro Palacios, αν και σε σχέση με το 2022 θα μειωθεί έως και 70% από εκείνη τη χρονιά «υπήρξε μεγάλη απόδοση”.

Η παραγωγή μάνγκο στην επαρχία της Μάλαγα αναμένεται να είναι περίπου 12.000 τόνοι, δηλαδή 70% λιγότερο σε σχέση με τις κανονικές σεζόν.

Η καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε με μια πρώιμη ανθοφορία τον Μάιο και ακολούθησε μια δεύτερη τον Φεβρουάριο που ήρθε «με πολλές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες», με αποτέλεσμα να μην γίνει καρπόδεση σε ποσοστό 80%.

Η τρίτη ανθοφορία, «πολύ αργά», έφτασε τον Ιούνιο και βοήθησε τους παραγωγούς να διασφαλίσουν ότι αυτή η σεζόν «δεν είναι καταστροφική», δίνοντας «μεγαλύτερη σταθερότητα» με «μεσαία» διαμετρήματα αλλά με υψηλότερους όγκους παραγωγής.

Για τον γενικό γραμματέα της αγροτικής οργάνωσης Asaja-Málaga, Benjamín Fauli, η χρονιά θα είναι «πολύ φτωχή» με πρόβλεψη μεταξύ 6.000 και 8.000 τόνων στην επαρχία της Μάλαγα, σε σύγκριση με τους 33.000 τόνους που επιτεύχθηκε το 2022, σύμφωνα με στα δεδομένα σας.

Όπως και ο πρόεδρος του συλλόγου, ο Fauli απέδωσε αυτή την κατάσταση στις «ανώμαλες» θερμοκρασίες τον Μάιο, την εποχή της ανθοφορίας και στις επιπτώσεις της ξηρασίας που έχει υποστεί αυτή η περιοχή «εδώ και χρόνια» που έχει επηρεάσει την καρπόδεση της πλειοψηφίας του καρπού, που είναι επίσης «πολύ μικρός και με σχεδόν καθόλου σπόρους».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της UPA-Málaga, Francisco Moscoso, εξήγησε ότι ο τομέας των τροπικών καλλιεργειών στην περιοχή Axarquía ανθεί για «περίπου οκτώ χρόνια», αν και, επί του παρόντος, οι καλλιέργειες «δεν είναι καθόλου κερδοφόρες επειδή «από εκεί δεν είναι συγκομιδή, οι τιμές δεν είναι καλές».

Featured Image

Ο τομέας στην περιοχή Axarquía ανθεί εδώ και «περίπου οκτώ χρόνια», αν και, επί του παρόντος, οι καλλιέργειες «δεν είναι καθόλου κερδοφόρες επειδή, καθώς δεν υπάρχει σοδειά, οι τιμές δεν είναι καλές».

Τα στοιχεία που χειρίστηκε ο επικεφαλής της UPA στη Μάλαγα είναι παρόμοια με αυτά που έδωσαν οι δύο προηγούμενες οντότητες, με πρόβλεψη μείωσης της παραγωγής μάνγκο έως και 70%.

Αντιμέτωπος με αυτήν την πτώση, ο Moscoso έχει εμπιστευτεί τις τιμές, περιμένοντας να είναι «πάνω από αυτό που κοστίζει στους αγρότες να τις παράγουν», αν και, προς το παρόν, περιμένουν να δουν την εξέλιξη που θα συνεχίσουν.

Η εικόνα των αβοκάντο

Το ίδιο συμβαίνει και με το αβοκάντο, το οποίο στην περίπτωσή του χρειάζεται μεγαλύτερη παροχή νερού για την παραγωγή του, οπότε σε περιόδους ξηρασίας όπως η σημερινή χρησιμοποιείται αναγεννημένο νερό για την καλλιέργειά του, το οποίο κατά τη γνώμη του προέδρου της. ο σύλλογος, «δίνει πολλά προβλήματα».

Αντιμέτωποι με την κατάσταση της ξηρασίας, «πολλοί παραγωγοί πραγματοποίησαν ακραίες υλοτομίες» με την πρόθεση να περιμένουν και «να δουν αν βελτιωθεί αυτό το πρόβλημα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 30% των εκμεταλλεύσεων πραγματοποίησαν αυτές τις υλοτομίες πέρυσι, ποσοστό που δεν αναμένουν, προς το παρόν, να επαναληφθεί αυτή η σεζόν.

Ο υπεύθυνος της Asaja-Málaga διευκρίνισε ότι «είναι νωρίς ακόμη να γίνει εκτίμηση» για το αβοκάντο, αν και μπορεί να υπάρξει «μετατόπιση στο επίκεντρο» της καλλιέργειάς του λόγω της πτώσης στις ακτές της Γρανάδας και της Μάλαγα. εις βάρος της παραγωγής του Cádiz, της Huelva και της κοινότητας της Βαλένθια.

Για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού αυτών των περιοχών, οι υπεύθυνοι τόνισαν τη σημασία του στοιχηματισμού στη βελτίωση των υδάτινων πόρων από τους φορείς, στον αρδευτικό σχεδιασμό και στην τροποποίηση των υποδομών.

Πηγή valenciafruits.com

Featured Image