Το Ινστιτούτο Ερευνών Νερών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UB) διαβεβαιώνει ότι η τρέχουσα ξηρασία έχει σπάσει ιστορικά ρεκόρ και «είναι η πιο σοβαρή εμπειρία στην περιοχή της Βαρκελώνης εδώ και διακόσια χρόνια».

Αυτό επιβεβαιώνεται από δεδομένα που συνέλεξε ο καθηγητής της Σχολής Γεωγραφίας και Ιστορίας του UB και μέλος του Ινστιτούτου Έρευνας για το Νερό του UB, Javier Martín Vide, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Ο καθηγητής συνέκρινε τις βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών ετών στη Βαρκελώνη (2021-2023) με τη σειρά συσσωρευμένων ετήσιων ανωμαλιών βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν στη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Καταλονίας.

Το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 20 του 19ου αιώνα υπήρχαν τρία συνεχόμενα έτη με ανωμαλία βροχοπτώσεων ίση ή μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε στα τρία τελευταία.

Για το λόγο αυτό δήλωσε ότι «η ανατολική Καταλονία πρέπει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων διακόσιων ετών».

Ο καθηγητής έχει επίσης αναλύσει στατιστικά την πλήρη ετήσια σειρά βροχοπτώσεων του Παρατηρητηρίου Fabra της Βαρκελώνης (1914-2023), που ανήκει στη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βαρκελώνης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρία χρόνια με το λιγότερο νερό στη σειρά είναι το 2021, το 2022 και το 2023, με λίγο πάνω από το 50% κατά μέσο όρο.

Featured Image

«Το γεγονός ότι τα τρία πιο ξηρά χρόνια ολόκληρης της ετήσιας σειράς βροχοπτώσεων του Παρατηρητηρίου Fabra της Βαρκελώνης, που ξεκινά το 1914, ήταν τα τελευταία τρία – 2021, 2022 και 2023 – έχει αμελητέα πιθανότητα εμφάνισης» και δείχνει ότι «Αντιμετωπίζουμε μια απολύτως εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε ο Martín Vide.

Ομοίως, τόνισε ότι η στάθμη του νερού στις εννέα ταμιευτήρες στις εσωτερικές λεκάνες της Καταλονίας έχει πέσει κάτω από το 15% και ότι είναι το χαμηλότερο ποσοστό φράγματος νερού σε όλη την Ισπανία.

«Δεν είναι μόνο μια πλουβιομετρική και υδρολογική ξηρασία, αλλά και γεωργική και οικολογική, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στη γεωργία και τα οικοσυστήματα, και κοινωνικοοικονομική, με επιπτώσεις στους περισσότερους οικονομικούς τομείς».

Ο καθηγητής έχει επίσης προειδοποιήσει ότι «δεν είναι μόνο μια πλουβιομετρική και υδρολογική ξηρασία, αλλά και γεωργική και οικολογική, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στη γεωργία και τα οικοσυστήματα, και κοινωνικοοικονομική, με επιπτώσεις στους περισσότερους οικονομικούς τομείς».

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Martín Vide τόνισε ότι οι εποχιακές προβλέψεις βροχοπτώσεων και θερμοκρασίας δεν δείχνουν, από τώρα μέχρι τα τέλη της άνοιξης, βροχοπτώσεις σαφώς υψηλότερες από τις κανονικές, ενώ η μέση θερμοκρασία θα συνεχίσει να είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη αυτή τη στιγμή.

Πηγή: valenciafruits.com

Featured Image