Η ομάδα παραγωγών που φέρνει στο πιάτο και των πιο απαιτητικών Αθηναίων προϊόντα αυτόχθονων φυλών

Featured Image

Η ομάδα παραγωγών που αριθμεί πέντε μέλη λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια καθώς έχει αναγνωριστεί και επίσημα από το κράτος.

Ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης

Πέντε παραγωγοί – εκτροφείς ζώων αυτόχθονων φυλών συνασπίστηκαν πριν από πέντε χρόνια, με σκοπό την καθετοποίηση της βιολογικής παραγωγής. Ο δρόμος μπορεί να μην είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα, όμως το εγχείρημα είναι πρωτοποριακό και τα προϊόντα ήδη τα μαθαίνει ο κόσμος, αρχικά της Θεσσαλίας και τώρα και της Αθήνας.

Στα αγροκτήματα που συμμετέχουν στην προσπάθεια και τα οποία είναι πέντε, εκτρέφονται, όπως αναφέρει στο Agronewsbomb o Αχιλλέας Τσαπραΐλης γύρω στα 500 με 600 ζώα, μοσχάρια σε πρώτη φάση αλλά και μαύρος χοίρος, αν και στην πορεία ενδέχεται να υπάρξουν και προϊόντα βουβαλίσια. “H Genes & Nature ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ ιδρύθηκε το 2020 με έδρα την Καρδίτσα, από εκτροφείς παραγωγικών ζώων, αποκλειστικά Αυτοχθόνων Ελληνικών Φυλών. Στόχος μας είναι η παραγωγή προϊόντων, με βιολογικό κρέας, από το στάβλο στο πιάτο, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, απαλλαγμένα από κάθε είδους επιβλαβή συστατικά, πρόσθετα ή κατάλοιπα, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο εγχείρημα μετέχουν το Αγρόκτημα Αργιθέα, το Ορεινό Αγρόκτημα, το Αγρόκτημα Πίνδος, η Μετεώρων Γαία, το Αγρόκτημα Βαρνούς – Πρέσπα. Ξεκινήσαμε με πέντε μέλη βάσει της νομοθεσίας για τη σύσταση ομάδας παραγωγών, αλλά το κακό είναι πως δεν μπορούμε να ενισχυθούμε από προγράμματα καθώς εκεί ο νόμος έχει πρόβλεψη για παραπάνω μέλη…”, τονίζει ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι όλα τα προϊόντα τα παράγει η ομάδα σε ιδιόκτητο εργαστήριο και είναι σε πρώτη φάση, βόειο και χοιρινό κρέας, μπιφτέκι για burger και όχι μόνο, σουτζούκι, αλλά και λουκάνικα, που ξεχωρίζουν. Όλα τα προϊόντα αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων. Η Βραχυκερατική φυλή βοοειδών ταυτοποιείται γονιδιακά από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως μας είπε ο κ. Τσαπραΐλης “ήδη τα προϊόντα μας έχουν απήχηση σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, αλλά και στο λεκανοπέδιο Αττικής”.

Featured Image

Το εγχείρημα

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπραΐλη: “Πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε ποιοτικά, υγιεινά, νόστιμα και ασφαλή τρόφιμα. Αξιοποιήσαμε το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση, την επιστήμη, την τέχνη και τη σύγχρονη τεχνολογία και είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα κρέατος, αποκλειστικά από ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ, για όσους ικανοποιούνται μόνο με το καλύτερο. H Genes & Nature ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ ιδρύθηκε το 2020 με έδρα την Καρδίτσα, από εκτροφείς παραγωγικών ζώων Αυτοχθόνων Ελληνικών Φυλών. Στόχος της είναι η παραγωγή προϊόντων κρέατος, από το λιβάδι στο πιάτο, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, απαλλαγμένα από συντηρητικά, πρόσθετα, κατάλοιπα φαρμάκων και με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρώτο πλεονέκτημα της προσπάθειας είναι η εκτροφή ζώων ντόπιων φυλών, προσαρμοσμένων στους Ελληνικούς βοσκοτόπους στους οποίους ζουν και εξελίσσονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ορεινή Ελλάδα με την τεράστια βιοποικιλότητά της, είναι το δεύτερο πλεονέκτημα, αφού η πλούσια και μοναδική ελληνική χλωρίδα, εξασφαλίζει την φυσική και ομαλή ανάπτυξη των ζώων. Ακολουθώντας παραδοσιακούς τρόπους εκτροφής και προσφέροντας στα ζώα μόνο όση φροντίδα χρειάζονται, εξασφαλίζεται για τον καταναλωτή, μια μοναδική γευστική εμπειρία. Απαράβατες αρχές της ομάδας μας, ο σεβασμός στα ζώα, στο περιβάλλον και τον καταναλωτή. Η συνταγή μας είναι απλή, αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, χωρίς βιασύνη, και με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση”.

Ο στόχος

Η παραγωγή και η διάθεση προϊόντων κρέατος, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Ο ευσεβής πόθος αρχικά και το επίτευγμα εν τέλει, ήταν “να αποφύγουμε πρακτικές όπως η θερμική επεξεργασία, η οποία υποβαθμίζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης. Κυρίως όμως, θέλαμε και τα καταφέραμε να αποφύγουμε τη χρήση ευρύτατα διαδεδομένων αμφιλεγόμενων χημικών συντηρητικών, τα οποία ενοχοποιούνται για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Συνεργάτες και στυλοβάτες αυτού το εγχειρήματος είναι εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στελέχη της αγοράς και της επιστημονικής κοινότητας”, καταλήγει ο έμπειρος εκτροφέας.

Newsroom Agronewsbomb