Ο Τούρκος κατασκευαστής Basak Traktör καταλήγει σε συμφωνία για την αγορά του 97% της πολυμερούς μητρικής Buhler Industries.

Η μητρική εταιρεία της Basak Traktör —της βιομηχανίας με έδρα την Τουρκία που στέλνει πλέον τρακτέρ και στην Ελλάδα— κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση του 97% των μετοχών της Buhler Industries με έδρα τη Μανιτόμπα από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή γεωργικών προϊόντων της Ρωσίας, τη Rostselmash.

Η Buhler, η οποία απασχολεί περίπου 800 άτομα που κατασκευάζουν τρακτέρ και εξοπλισμό Farm King, ανήκει κατά πλειοψηφία στη Rostselmash από το 2007.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η μητρική του Basak Traktör – ASKO Holding – θα πληρώσει 60,5 εκατομμύρια δολάρια Καναδά για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του οφειλόμενου χρέους προς τη Rostselmash.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την ASKO Holding. Πιστεύουμε ότι η βαθιά κατανόηση και εμπλοκή της ASKO Holding στη βιομηχανία αγροτικού εξοπλισμού, θα βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει τις τεράστιες δυνατότητές της για μελλοντική ανάπτυξη και καινοτομία», δήλωσε ο Grant Adolph, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Buhler Industries.

Η εξαγορά αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός για την επέκταση της ASKO Holding στη Βόρεια Αμερική, λέει ο Sami Konukoglu, Πρόεδρος της ASKO Holding. «Η Buhler Industries και οι εμβληματικές μάρκες της, Versatile και Farm King, έχουν μια βαθιά ιστορία και κληρονομιά στον αγροτικό κλάδο και είμαστε ενθουσιασμένοι να συνεργαστούμε με την Buhler Industries για να κάνουμε τα επόμενα βήματα στην εξέλιξη της επιχείρησής της».

Η ASKO αγόρασε επίσης Hy-Brid Lifts στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα φέτος.

Οι εταιρείες λένε ότι θα καταβληθούν περίπου 27,9 εκατομμύρια δολάρια Καναδά για τις μετοχές (περίπου 1,15 δολάρια Καναδά ανά μετοχή), ενώ άλλα 4,1 εκατομμύρια δολάρια Καναδά θα διατεθούν στο κόστος συναλλαγής. Το υπόλοιπο της τιμής αγοράς 60,5 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά αποδίδεται σε μεταβιβάσεις χρέους και πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ Buhler και Rostselmash, σύμφωνα με το realagriculture.

Featured Image

Οι υπόλοιπες μετοχές της Buhler διαπραγματεύονται δημόσια στο TSX και τελευταία διαπραγματεύονται στα 2,30 $/μετοχή στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Basak Traktör συμφώνησε επίσης να πληρώσει ανεξόφλητα ποσά με την Canadian Imperial Bank of Commerce όταν κλείσει η συμφωνία.

Οι εταιρείες λένε ότι αναμένουν ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου 2024. Αναμένεται ότι τα σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Buhler θα αντικατασταθούν με υποψηφίους του Basak Traktör εκείνη τη στιγμή.

Με έδρα τη Sakarya της Τουρκίας, η προέλευση του Basak ως γεωργικός κατασκευαστής χρονολογείται από το 1914. Η εταιρεία κατασκευάζει τρακτέρ έως 120 ίππους και επίσης κατασκευάζει εξοπλισμό άροσης, φύτευσης, συγκομιδής και κήπου με την επωνυμία Basak Agri.

Η Buhler ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι είχε προσλάβει την Origin Merchant Partners με έδρα το Τορόντο για να βρει έναν επενδυτή που είχε δεσμευτεί να «διατηρήσει την κληρονομιά των εμβληματικών εμπορικών σημάτων Versatile και Farm King».

Η χρονική στιγμή της πώλησης συμπίπτει με τα σχέδια της Rostselmash να αυξήσει την παραγωγή σε ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής τρακτέρ στο Rostov-on-Don, Ρωσία — λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία — το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image