Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται πολλοί αγρότες κατά τη διάρκεια πλημμυρών στην Θεσσαλία και όχι μόνο λόγω του ότι τα μηχανήματά τους βρέθηκαν ή είναι ακόμα και σήμερα μέσα στο νερό.

Εάν το τρακτέρ σας βρίσκεται μέσα σε νερό και αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κάποια βήματα για να διασφαλίσετε την ασφαλή ανάκτηση του τρακτέρ και την αποφυγή περαιτέρω ζημιών. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Πρώτα η ασφάλεια: Πριν κάνετε οτιδήποτε, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι ασφαλής για εσάς. Αξιολογήστε το βάθος του νερού, τη ροή και την ταχύτητα της ροής. Ποτέ μην εκτίθεστε σε κίνδυνο.

Κλείστε τις βαλβίδες: Αν έχετε πρόσβαση, κλείστε τις βαλβίδες του καυσίμου και του λαδιού για να αποφύγετε τυχόν διαρροές.

Προετοιμασία για ανάκτηση: Εάν αποφασίσετε να προσπαθήσετε την ανάκτηση μόνοι σας, χρησιμοποιήστε αντλίες νερού για να μειώσετε το επίπεδο του νερού γύρω από το τρακτέρ. Φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως σχοινιά, αλυσίδες και πλωτή εξέδρα για την ανάκτηση.

Επιτήρηση της μηχανής: Μετά την ανάκτηση, είναι σημαντικό να ελέγξετε τον κινητήρα του τρακτέρ για ζημιές πριν προσπαθήσετε να τον ξεκινήσετε ξανά.

Βάλτε το τρακτέρ στο ασφαλές μέρος: Αφού ανακτήσετε το τρακτέρ, μετακινήστε το σε ένα ασφαλές μέρος μακριά από τον κίνδυνο πλημμύρας.

Επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να ενημερώσετε για το συμβάν και να ξεκινήσετε την απαραίτητη διαδικασία αξιολόγησης της ζημιάς.

Για τα μηχανολογικά μέρη του τρακτέρ:

Κινητήρας: Εάν ο κινητήρας έχει βρεθεί μέσα σε νερό, είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να τον ξεκινήσετε αμέσως. Πρέπει να αφαιρέσετε τα πετρελαϊκά προϊόντα (λάδι και καύσιμο) και να αλλάξετε τα φίλτρα. Έπειτα, ελέγξτε τον κινητήρα για τυχόν ζημιές ή ρωγμές.

Featured Image

Κιβώτιο ταχυτήτων και μετάδοση: Ο έλεγχος του κιβωτίου ταχυτήτων και της μετάδοσης είναι σημαντικός, καθώς μπορεί να έχουν εισέλθει νερά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με έναν ειδικό μηχανικό για επιπλέον έλεγχο.

Περιοδική συντήρηση: Αφού αφαιρέσετε το τρακτέρ από το νερό, εκτελέστε μια πλήρη περιοδική συντήρηση, περιλαμβανομένων αλλαγών λαδιών, φίλτρων αέρα, φίλτρων καυσίμου και άλλων εξαρτημάτων που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από το νερό.

Για τα υπόλοιπα μέρη του τρακτέρ:

Ηλεκτρικά μέρη: Αντιμετωπίστε τα ηλεκτρικά μέρη, όπως την μπαταρία και τον εγκέφαλο, με ιδιαίτερη προσοχή. Σε περίπτωση εκτεθειμένων συνδέσεων ή εξαρτημάτων, αποσυνδέστε την μπαταρία και ελέγξτε την κατάστασή τους. Εάν υπάρχουν ηλεκτρικά προβλήματα, αφήστε τα σε εξειδικευμένο τεχνικό.

Εσωτερικά εξαρτήματα: Ελέγξτε τα εσωτερικά εξαρτήματα του τρακτέρ όπως το τιμόνι, τα καθίσματα και το κέλυφος για ζημιές ή σημάδια σκουριάς. Εάν υπάρχουν ζημιές, αντικαταστήστε τα αναγκαία μέρη.

Φρένα και διεύθυνση: Ελέγξτε το σύστημα φρένων και τη διεύθυνση για νερό και ζημιές. Καθαρίστε και λαδώστε τα αναγκαία μέρη για να διασφαλίσετε τη λειτουργία τους.

Καθαρισμός και απολύμανση: Καθαρίστε όλα τα εξωτερικά μέρη του τρακτέρ από λάσπη και βρωμιά και απολυμάνετέ τα με νερό και σαπούνι για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα σκουριάς.

Αυτές είναι γενικές κατευθυντήριες συμβουλές. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πλημμύρας και την κατάσταση του τρακτέρ, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο μηχανικό ή τεχνικό για επιπλέον βοήθεια και επισκευές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image