Ο καρκίνος του προστάτη αντιπροσωπεύει το πιο συχνό νεόπλασμα μεταξύ των ανδρών με 35 χιλιάδες διαγνώσεις ετησίως και πάνω από το 20% όλων των όγκων σε ηλικία άνω των 50 ετών, όπως και με άλλα νεοπλάσματα, η συχνότητα εμφάνισης έχει μια κλίση Βορρά-Νότου: υπάρχουν 99 περιπτώσεις ετησίως από τις 100.000 άτομα στη Βόρεια Ιταλία, 85 στην Κεντρική Ιταλία και 68 κρούσματα στη Νότια Ιταλία.

Αυτές οι διαφορές μπορούν να αποδοθούν στη διαφορετική χρήση των τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά κυρίως σε διαφορετικούς παράγοντες ευαισθησίας, διαφορετικό τρόπο ζωής, ιδιαίτερα διατροφική κατανάλωση προστατευτικών παραγόντων όπως αντιοξειδωτικά από λαχανικά, φρούτα, κόκκινο κρασί και ελαιόλαδο (EVOO).

Η αιτιολογία των όγκων του προστάτη είναι πολυπαραγοντική, δηλαδή το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικών παραγόντων:
– κληρονομικές μορφές, με διαφορετική συχνότητα εμφάνισης στις ανθρώπινες φυλές (η μαύρη φυλή έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλά επίπεδα ανδρογόνων).
– ηλικία (η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία)
– ορμονικοί παράγοντες (υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης),
– τρόπος ζωής (υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών).

Παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης, το ποσοστό επιβίωσης στην Ιταλία είναι αρκετά υψηλό. Αυτό που κάνει τη διαφορά στην πρόγνωση είναι τα σημεία που επηρεάζονται από τις μεταστάσεις και τα στατιστικά δεδομένα αναφέρουν ότι – στο 20% των περιπτώσεων – δίνει μεταστάσεις κατά προτίμηση σε τέσσερα όργανα: πνεύμονες, ήπαρ, λεμφαδένες και οστά.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη διαγιγνώσκονται έγκαιρα με ορολογικό προσυμπτωματικό έλεγχο και εξέταση του ορθού με ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Σε ένα ποσοστό θετικών ασθενών (μεταξύ έξι και οκτώ χιλιάδων νέων περιπτώσεων ετησίως) ο όγκος αφήνει την εντοπισμένη του διάσταση και δίνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα . Το όργανο στο οποίο εξαπλώνεται η ασθένεια έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιβίωση.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ιδιαίτερα συχνός σε μεγάλη ηλικία, στους ηλικιωμένους ο κίνδυνος είναι σαράντα φορές υψηλότερος από ό,τι στους νεαρούς ενήλικες. Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια ακολουθώντας έναν ενεργό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. θεμελιώδης είναι η κατανάλωση EVOO πλούσιου σε πολυφαινόλες (πικάντικες ή/και πικρές), ιδιαίτερα υδροξυτυροσόλη (HT ) και τα παράγωγά της.

Πρόκειται για μη τοξικές ενώσεις που έχουν ρυθμιστική δράση σε διάφορα μονοπάτια κυτταρικής σηματοδότησης.

Υδροξυτυροσόλη (HT)

Η HT είναι η πολυφαινόλη του EVOO η οποία αναγνωρίζεται, από πολλαπλές έρευνες, ως δυνητικός αντικαρκινικός παράγοντας αλλά είναι επίσης ένα ενδογενές συστατικό που παράγεται από τον οργανισμό ως μόριο του μεταβολισμού του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.

Στα μέσα του 2017, μια μελέτη του Haseeb Zubair δημοσιεύθηκε στο Nutricion and Cancer , η οποία σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αντικαρκινική δραστηριότητα της HT έναντι των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και να επαληθεύσει τον μηχανισμό της. Η μελέτη, που διεξήχθη σε δύο κυτταρικές σειρές όγκου και σε φυσιολογικά κύτταρα προστάτη, έδειξε ότι η HT προκαλεί μια δοσοεξαρτώμενη αναστολή του πολλαπλασιασμού του όγκου ενώ δεν δρα σε φυσιολογικά κύτταρα, υποδηλώνοντας μια ειδική δράση για τα καρκινικά κύτταρα.

Η μείωση της βιωσιμότητας ενός κυτταρικού πληθυσμού εξαρτάται είτε από την αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης είτε από την πρόκληση απόπτωσης (προγραμματισμένος θάνατος). Ο κύκλος ανάπτυξης των κυττάρων χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, με τρία σημεία ελέγχου: Η HT προκαλεί τη διακοπή του κύκλου στο πέρασμα G1/S, δηλαδή όταν, έχοντας αρχίσει την κυτταρική ανάπτυξη και τον διπλασιασμό των οργανιδίων, δεν έχει ακόμη αντιγραφεί το DNA και τα χρωμοσώματα δεν είναι διπλά.

Ο έλεγχος καθοδηγείται από δύο κατηγορίες μορίων: τις κυκλίνες και τις εξαρτώμενες από κυκλίνη κινάσες πρωτεϊνών (CDKs) που φωσφορυλιώνουν άλλες πρωτεΐνες.

Το HT αναστέλλει τις κυκλίνες (D1/E) και το CDK 2/4

Τα CDK είναι ένζυμα ικανά να μεταφέρουν μια φωσφορική ομάδα από ένα πολύ ενεργητικό μόριο ATP σε μια συγκεκριμένη ενδοκυτταρική πρωτεΐνη-στόχο, τροποποιώντας τη λειτουργικότητά της όπως η ενεργοποίηση γονιδίων DNA.

Οι κυκλίνες, από την άλλη πλευρά, είναι πρωτεΐνες που ενεργοποιούν ένζυμα που εξαρτώνται από την κυκλίνη. Ονομάζονται έτσι επειδή μεταβάλλουν τη συγκέντρωση περιοδικά (ή μάλλον κυκλικά) ταλαντεύοντας από μηδέν σε υψηλές τιμές, που επιτυγχάνονται σε κρίσιμες στιγμές του κυτταρικού κύκλου.

Featured Image

Η αναστολή της HT είναι ειδική για τις κυκλίνες D και E που παρεμβαίνουν στο τέλος της κυτταρικής αναδιπλασιαστικής φάσης G1 πριν εισέλθουν στη φάση S της μίτωσης. Η αναστολή της κυκλίνης D1, από την HT, βρίσκεται σε μερικά άλλα μοντέλα όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του θυρεοειδούς.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η ΗΤ είναι ένας επαγωγέας των πρωτεϊνών p21/p27 οι οποίες έχουν ανασταλτική δράση στη δράση G1/S-CDK και επομένως εμποδίζουν το κύτταρο να εισέλθει στην αναπαραγόμενη S φάση.

Τέλος, η HT προκαλεί απόπτωση, αυξάνοντας τη δραστηριότητα της κασπάσης (το C-ASP-ASI προέρχεται από το Cysteine ASP-Partate proteASI καθώς αναφέρεται σε δύο ιδιότητες αυτών των πρωτεολυτικών ενζύμων: το πρώτο κόβει τις πρωτεΐνες όπου υπάρχει κυστεΐνη και το δεύτερον κόβουν κοντά στα ασπαρτικά αμινοξέα). Έτσι δεν κόβουν τυχαία, αλλά μόνο τις απαραίτητες τομές για την αποσυναρμολόγηση των πρωτεϊνών με τάξη.

Το HT ενεργοποιεί την ενζυματική διάσπαση της PARP1 (Poly ADP-ribose polymerase), μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη σηματοδότηση των θραύσεων του DNA με σκοπό την επισκευή. Η HT δρα στην αναλογία των προ- ή – αντι-αποπτωτικών ρυθμιστών (αναλογία BAX/Bcl-2).

Η ΗΤ μειώνει την έκφραση των αντι-αποπτωτικών πρωτεϊνών ή πρωτεϊνών υπέρ της επιβίωσης (Bcl-2) (πρωτεΐνη λεμφώματος Β-κυττάρου 2) και διεγείρει την παραγωγή της προ-αποπτωτικής πρωτεΐνης BAX (Bcl 2-Associated X).
Η συνέπεια είναι η αύξηση της αναλογίας BAX/Bcl-2 και συνεπώς ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων.

Η ΗΤ αναστέλλει την ενεργοποίηση , μέσω φωσφορυλίωσης, της πρωτεϊνικής κινάσης Akt (Κινάση πρωτεΐνης Β) και του μετατροπέα/ενεργοποιητή σήματος της μεταγραφής STAT3 (Μετατροπέας σήματος και ενεργοποιητής της μεταγραφής 3). Τέλος, επάγει τη μείωση και τη διατήρηση του μεταγραφικού παράγοντα NF-kB (Nuclear Factor kappa of Activated B Cells) στο κυτταρόπλασμα, εμποδίζοντάς τον να μετακινηθεί στον πυρηνικό χώρο και να αναπτύξει τη δράση του στο DNA.

Τέλος, η ΗΤ αναστέλλει την έκφραση του «υποδοχέα ανδρογόνου» (AR) και την έκκριση του αντιδρώντος με AR PSA, αυτό οφείλεται στην αδρανοποίηση του NF-κB που επηρεάζει τόσο τη μείωση του RNAm, της πρωτεΐνης AR όσο και της έκκρισης PSA.

Οι όγκοι του προστάτη που είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία με αναστολείς ορμονών διατηρούν τη σηματοδότηση AR και συχνά χαρακτηρίζονται από ενεργοποιημένα Akt, NF-κB και STAT3.

Οι οδοί σηματοδότησης Akt και STAT3 μεσολαβούν στον πολλαπλασιασμό, την εισβολή και τη μετάσταση.

Συμπερασματικά, αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί καταδεικνύει ότι η HT δεν δρα σε κύτταρα όγκου με κυτταροτοξική δράση λόγω της προοξειδωτικής δράσης του ROS (Reactive Oxygen Species), αλλά δρα με επιγενετικούς μηχανισμούς στην ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ ογκογονιδίων και ογκοκατασταλτικά.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας καταδεικνύουν μια πλειοτροπική δράση της ΗΤ έναντι αυτών των ογκογόνων οδών σηματοδότησης, δρώντας επίσης σε πολλαπλές ενδοκυτταρικές οδούς σηματοδότησης, επηρεάζοντας τον πολλαπλασιασμό, τον κυτταρικό κύκλο και την απόπτωση, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις της, μη τοξικές, σε φυσιολογικά κύτταρα.

Η φαρμακολογική έρευνα πειραματίζεται, σε όγκους, μόρια που προέρχονται από την ΗΤ του ελαιολάδου όπως ο άλφα-λιποϊκός εστέρας (κόλον-ορθό), το παράγωγο δωδεκυλαιθέρα (πνεύμονας και μαστός) και το θειο-παράγωγο (λευχαιμία).

Βιβλιογραφία

– Haseeb Zubair et al. 2017, Η υδροξυτυροσόλη προκαλεί απόπτωση και αναστολή του κυτταρικού κύκλου και καταστέλλει πολλαπλές ογκογόνες οδούς σηματοδότησης στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη . Διατροφή και Καρκίνος. 69 (6); 932-42 Doi.org/10.1080/01635581.2017.1339818
– Vujovic A. Το ελαιόλαδο μεταξύ ιστορίας και επιστήμης . Tozzuolo Editore, 2020, καπάκι 17.23, σελ. 415-18.
– Vujovic A. Hydroxytyrosol από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κατά του καρκίνου του προστάτη . TN. Έτος 16, 20 Νοεμβρίου 2018

Πηγή: olivonews

Featured Image