Εναλλακτικούς τρόπους επιβολής εισφοράς σε συνταξιούχους – εργαζόμενους, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την κατάργηση του «πέναλτι» 30% στις συντάξεις, χωρίς να έχει δημοσιονομική επιβάρυνση ο ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα το κόστος από την κατάργηση του πέναλτι, αρχής γενομένης από 1/1/2024 ανέρχεται σε 150 εκ ευρώ ετησίως. Ωστόσο αν εφαρμοστεί το σενάριο που προβλέπει πρόσθετη φορολόγηση στα ετήσια εισοδήματα των εν λόγω πολιτών , οι οποίοι αν και συνταξιούχοι, έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να δουλεύουν, τότε το έσοδο από αυτή τη διαδικασία δεν θα προκύψει νωρίτερα από τα μέσα του 2025 όταν δηλαδή θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις και θα πραγματοποιηθεί η σχετική εκκαθάριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Όμως γι’ αυτό το διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους 18 μήνες, ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το σύνολο των συντάξεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων.

Ετσι για να αποφευχθεί η ‘μαύρη τρύπα’ στα οικονομικά του ΕΦΚΑ , η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ) που έχει συσταθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχει ήδη προτείνει το εναλλακτικό σενάριο της πρόσθετης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, έναντι επιπλέον φορολόγησης.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, ο ασφαλισμένος – εργαζόμενος – συνταξιούχος θα πρέπει κάθε μήνα να αποδεχτεί ότι ένα μικρό πρόσθετο μέρος του εισοδήματός του, θα παρακρατείται από τον εργοδότη του και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ, ως επιπλέον ασφαλιστική εισφορά. Ως αντιστάθμισμα, βεβαίως, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης που δικαιούνται, χωρίς το «χαράτσι» του 30% που είχε επιβληθεί το 2020 με το νόμο Βρούτση (ν.4670/2020).

Στόχος είναι ο συνταξιούχος – εργαζόμενος να μην υφίσταται απώλεια στο εισόδημά του και αν είναι εφικτό, να έχει και όφελος, έστω και μικρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του πέναλτι. Αυτό σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας θα αποτελέσει κίνητρο ώστε οι συνταξιούχοι να δηλώνουν την εργασία τους.

Featured Image

Σήμερα στις λίστες του ΕΦΚΑ εμφανίζονται περίπου 40.000 συνταξιούχοι που δηλώνουν την εργασία τους. Ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 100.000 οι οποίοι εργάζονται με «μαύρα». Στο ενδεχόμενο με τη νέα παρέμβαση που θα γίνει, οι συνταξιούχοι να έχουν όφελος και αύξηση εισοδήματος, ίσως βοηθήσει ώστε αρκετοί εξ αυτών, επιλέξουν τη λύση της ασφάλισης, άρα να εμφανιστούν με τη σειρά τους στο σύστημα, ως εργαζόμενοι.

Εκτός από τους μισθωτούς, αντίστοιχη αύξηση εξετάζεται και στη μηνιαία εισφορά που ‘έχουν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιούχοι, σύμφωνα με το protothema.gr.

Η εν λόγω οριστική παρέμβαση, καταβάλλονται προσπάθειες να είναι έτοιμη ώστε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του εργασιακού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που αναμένεται τις απόμενες εβδομάδες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Newsroom Agronewsbomb