Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες στη Δυτική Μακεδονία κατά το μήνα Μάιο, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας να πληροφορηθεί για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το ΥΠΑΑΤ για την στήριξη των αγροτών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βελόπουλος, με τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις κυρίως κατά το μήνα Μάιο καταστράφηκαν καλλιέργειες κι έγιναν καθιζήσεις σε αγροτικούς δρόμους ρωτώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν θα γίνει η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημιώσεων στους πληγέντες αγροτοκαλλιεργητές των περιοχών της Εορδαίας, Καστοριάς και Αμύνταιου κι αν θα αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες αγροτικές υποδομές στις πληγείσες περιοχές.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ για τις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημίες διενεργήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες επισημάνσεις και για τις καταστροφές του Μαΐου 2023.

Featured Image

Οι εκτιμήσεις είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου, ενώ το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ενισχύεται με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό, επιπλέον του μονίμου, με προγραμματισμό να φτάσει τα 45 άτομα γεωτεχνικών.

Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, κοινοποιούνται τα πορίσματα κι ακολουθεί η πληρωμή των δικαιούχων, αφού πρωτίστως γίνει διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ.

Σημειώνεται από το ΥΠΑΑΤ ότι η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά με τις δηλωμένες ζημίες κι ολοκληρώνεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης, με εφάπαξ πληρωμή , σε αντίθεση με το τι ίσχυε στο παρελθόν, με την καταβολή να ολοκληρώνεται έως και 17 μήνες αργότερα και σε τρεις δόσεις.

Featured Image