Τη συνέπεια, την υπερπροσπάθεια και την αποτελεσματικότητα, από την οποία, τελικά, όλοι κρίνονται, απέναντι στους πληγέντες της Θεσσαλία, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στη Λάρισα.

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου ήταν στην περιοχή, συνεχώς, περισσότερο από ένα μήνα, μετά από την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel «με στόχο να βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα και να τα λύνουμε άμεσα».

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ΕΛΓΑ

Για τον ΕΛΓΑ. Είναι εδώ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος με τους συνεργάτες του, που έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έγινε, οφείλω να πω, μια τιτάνια προσπάθεια και γι’ αυτό ευχαριστούμε όλο το δυναμικό του ΕΛΓΑ.

· Απαλλάξαμε τους πληγέντες από εκτιμητικά τέλη περί υποβολής δήλωσης ζημίας και καταμέτρησης νεκρών ζώων. Θυμίζω ότι οι δηλώσεις μπορούσαν να υποβληθούν δωρεάν με οιονδήποτε τρόπο, ακόμα και χειρόγραφα, αρκεί να αναγράφετο το ΑΦΜ.

· Προσλάβαμε 50 άτομα στο υποκατάστημα Λάρισας για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης και παροχής ενισχύσεων στους πληγέντες.

· Επαναπροσδιορισμός τιμής των αποζημιώσεων των καλλιεργειών με βάση τις σημερινές τιμές, για κάθε προϊόν και αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής.

Featured Image

· Οι τιμές προκαταβολών που ορίσθηκαν είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τον ΙΑΝΟ.

Η πορεία πληρωμών

· Έχουμε ήδη καταβάλει 150 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές που έχουν γίνει από τον ΕΛΓΑ. Ήτοι 133 εκατ. σε 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 17 εκατ. ευρώ για 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

· Η εξόφληση αναμένεται να ξεπεράσει τα 110 εκατ. τα οποία έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ και είναι δεσμευμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Δέσμευσή μας απέναντι στους αγρότες της περιοχής, την οποία επανέλαβε και ο πρωθυπουργός, είναι ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα γίνει η εξόφληση.

· Μαζί με τις πληρωμές από άλλα μέτρα, έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, μόνο από τον ΕΛΓΑ 193,5 εκατ.

· Από το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη «τρέχουν» στην περιοχή 31 έργα προϋπολογισμού 40 εκατ ευρώ με σύνολο επένδυσης τα 78 εκατ. ευρώ. Ήδη αξιολογούνται 44 έργα με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 38 εκατ. ευρώ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image