Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που θέλει να υιοθετήσει τα συγκεκριμένα μέτρα και μάλιστα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των αγροκτηνοτρόφων.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οεζντεμίρ, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων των αγροτών, κινδυνεύει να αναζωπυρώσει την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα σχέδιο που στοχεύει τους γαλακτοπαραγωγούς – ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Welt.

Ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κανονισμών για την προστασία των ζώων, οι κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Ο Οεζντεμίρ παρουσίασε το νομοθετικό σχέδιο σε μια εποχή που οι διαμαρτυρίες “κατά των περικοπών στις επιδοτήσεις ντίζελ για τους αγρότες δεν έχουν υποχωρήσει και οι κυβερνητικές συζητήσεις για πιθανή ανακούφιση για τους αγρότες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα”, σημείωσε η Welt. Παρόλα αυτά, το υπουργείο δημοσίευσε σχέδιο τροποποίησης του νόμου για την προστασία των ζώων, που θα έχει συνέπειες για πολλούς αγρότες.

Η σύνδεση απαγορεύεται

«Είναι ακατανόητο γιατί οι αγρότες πρέπει τώρα να επιβαρύνονται με πρόσθετες απαιτήσεις σε σχέση με την τροποποίηση του νόμου για την προστασία των ζώων», σχολίασε ο Bernhard Kruesken, γενικός γραμματέας της Ένωσης Γερμανών Αγροτών. Κατά τη γνώμη του, οι ενέργειες του υπουργού Γεωργίας είναι «σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για μείωση της γραφειοκρατίας και ανακούφιση των αγροτών».

Featured Image

Ο Υπουργός Γεωργίας σχεδιάζει να επιβάλει απαγόρευση δεσίματος βοοειδών (κυρίως αγελάδων γαλακτοπαραγωγής) εντός πέντε ετών. «Ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που διεξάγουν αυτή τη μορφή εκτροφής μειώνεται εδώ και πολύ καιρό, αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού λαμβάνει χώρα ήδη. Θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η μεταβατική περίοδος», υποστηρίζει ο Kruesken.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε γερμανικά προγράμματα βοήθειας συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Θα αποσκοπούν στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, ιδίως των χοίρων. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για…

Στοιχεία από το κρατικό Ινστιτούτο Thuenen επιβεβαιώνουν ότι τα έτη 2010-20 ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που εκτελούσαν αυτόν τον τύπο εκτροφής μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ. Επί του παρόντος, αποτελούν το 28 τοις εκατό. όλες οι φάρμες εκτροφής βοοειδών (600.000 ζώα συνολικά).

Θα έπρεπε να κατασκευαστούν μεγαλύτεροι αχυρώνες

Η θέσπιση απαγόρευσης θα επιβάλλει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη κατασκευής μεγαλύτερων στάβλων, που θα είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετο κόστος για τους κτηνοτρόφους 900 εκατ. ευρώ. «Τέτοιες επενδύσεις θα μπορούσαν να πλήξουν ιδιαίτερα οικονομικά πολλές μικρές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, προκαλώντας επιδεινωμένα λειτουργικά προβλήματα», επεσήμανε ο Κρούσκεν.

Με τη σειρά της, η βιομηχανία ενέκρινε το σχέδιο για την εισαγωγή βίντεο παρακολούθησης (και καταγραφής) σε όλους τους χώρους του σφαγείου όπου μετακινούνται τα ζώα, προκειμένου να ελεγχθεί η συμμόρφωση με τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων. Επί του παρόντος, πρόκειται να δημιουργηθεί μια νομική βάση για τέτοιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων: στοιχεία όπως η προστασία δεδομένων. Το εκτιμώμενο κόστος εφαρμογής της πανελλαδικής λύσης υπολογίστηκε στο έργο σε 4 εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος συντήρησης του συστήματος είναι 2,9 εκατ. ευρώ.

Featured Image