Το ενσίρωμα καλαμποκιού είναι η πιο σημαντική και καλύτερη χονδροειδής ύλη για τις σύγχρονες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Ωστόσο, σε μια κατάσταση έλλειψης, αξίζει να σκεφτούμε την κατάλληλη κατανομή του και τα εξαρτήματα που θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν σε κάποιο βαθμό.

Πέρυσι, οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί γάλακτος, ειδικά από όλες τις περιοχές της κεντρικής Πολωνίας, της Μεγάλης Πολωνίας, του Kujawy και της Mazovia, αντιμετώπισαν προβλήματα στην εξασφάλιση μιας βάσης ζωοτροφών με τη μορφή ενσίρωσης καλαμποκιού.

Η μακροχρόνια ξηρασία δεν επέτρεψε τη σωστή ανάπτυξη των φυτών, γεγονός που μείωσε την απόδοση της πράσινης χορτονομής, καθώς και τον σχηματισμό κόκκων και την πλήρωσή τους με άμυλο, γεγονός που επηρέασε αρνητικά το καθαρό ενεργειακό περιεχόμενο των ενσιρώσεων.

Για αυτούς τους λόγους, πολλοί αγελαδοτρόφοι παραπονιούνται όχι μόνο για την έλλειψή τους, αλλά και για τη χαμηλή θρεπτική τους αξία. Τι να κάνετε σε αυτή την κατάσταση;
Πώς να διατηρήσετε την απόδοση του γάλακτος και, κυρίως, πώς να επιβιώσετε μέχρι την επόμενη περίοδο ενσίρωσης;

Μειώνω τα απόβλητα

Ένας από τους κύριους τρόπους για να βελτιωθεί η σφιχτή ισορροπία της χονδροειδούς ζωοτροφής είναι η μείωση των απορριμμάτων της. Οι προκύπτουσες απώλειες μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της διαθέσιμης ενσίρωσης κατά 20-30%.

Η αλλοίωση της ενσίρωσης προκύπτει κυρίως από απρόσεκτη επιλογή.

Ένας άλλος τρόπος για τη μείωση των απορριμμάτων είναι να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για τη σωστή εξισορρόπηση των σιτηρεσίων ζωοτροφών με βάση αξιόπιστα δεδομένα για τη χημική σύνθεση των ζωοτροφών.

Featured Image

“Συνιστώ ανεπιφύλακτα να μην χρησιμοποιείτε σκόπιμα “ασθενέστερα” σιτηρέσια, δηλαδή με χαμηλότερη θρεπτική αξία σε σχέση με τις ανάγκες των αγελάδων. Μια τέτοια ιδέα διατροφής μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές (π.χ. κέτωση), οι επιπτώσεις των οποίων μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κερδοφορία του γάλακτος παραγωγής» γράφει στο άρθρο του ο Καθ. Κοβάλσκι.

Μια καλή ιδέα σε περιόδους ελλείψεων ζωοτροφών είναι να ομαδοποιούνται οι αγελάδες, γιατί επιτρέπει την κατανομή πολύ καλής ενσίρωσης, η οποία είναι σε έλλειψη, μόνο στα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά ζώα.

Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για ενσίρωμα καλαμποκιού;

Είναι αληθές να επαναλάβουμε ότι το ενσίρωμα καλαμποκιού είναι η πιο σημαντική και καλύτερη χονδροειδής ύλη για τις σύγχρονες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Αλλά σε μια κατάσταση ανεπάρκειας, αξίζει να σκεφτείτε για ζωοτροφές που θα μπορούσαν να τις αντικαταστήσουν σε κάποιο βαθμό. Σε κάποιο βαθμό, γιατί δεν είναι εντελώς εφικτό.

Ένα τέτοιο συστατικό είναι ο πεπιεσμένος πολτός τεύτλων, σύμφωνα με το agropolska.pl.

Η ενεργειακή αξία του πεπιεσμένου πολτού τουρσί τεύτλων δεν είναι συγκρίσιμη με το ενσίρωμα καλαμποκιού, αλλά έχουν επιπλέον πλεονεκτήματα που ενθαρρύνουν τη χρήση τους.

Σε περίπτωση ποσοτικών ελλείψεων σε ενσίρωση καλαμποκιού, μια καλή λύση είναι να αυξηθεί το μερίδιο του άχυρου στα σιτηρέσια, ειδικά για τις αγελάδες μέσης και χαμηλής απόδοσης, καθώς και για τις ξηρές αγελάδες και τις δαμαλίδες αντικατάστασης.

“Είναι κατανοητό ότι η θρεπτική αξία του άχυρου είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του ενσιρώματος καλαμποκιού, αλλά… Το καλό άχυρο είναι καλύτερη ζωοτροφή για τις αγελάδες από το φτωχό σανό. Αυτή η παλιά αλήθεια υπογραμμίζει τη θετική σημασία της συμμετοχής του στις μερίδες ζωοτροφών”, γράφει Prof. Κοβάλσκι.

Featured Image