Σε υψηλά επίπεδα οι αμοιβές των εργατών γης στις πορτοκαλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Στα επίπεδα των 5 λεπτών ανά κιλό για το πορτοκάλι που συγκομίζεται και 9-10 λεπτών για το μανταρίνι έχουν ανέλθει οι αμοιβές των εργατών γης στη χώρα μας.

Οι αγρότες είναι με την πλάτη στον τοίχο καθώς εργάτες δεν υπάρχουν και αναγκάζονται να κλείνουν συμφωνίες για τη νέα χρονιά σε αυτά τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμοιβές αυτές θα αφορούν και τη νέα χρονιά και αντιστοιχούν με όρους ημερομισθίου στα 50-60 ευρώ την ημέρα, ανάλογα και την απόδοση του εργάτη.

Όπως τονίζουν στο Agronewsbomb μεγαλοαγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας “εργάτες δεν υπάρχουν, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους κλάδους”.

Αμοιβές στην Ισπανία
Στην Ισπανία, η συγκομιδή πορτοκαλιών αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλούς εργαζόμενους, ειδικά στις περιοχές της Βαλένθια και της Ανδαλουσίας. Οι αμοιβές ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, την εποχή και τη ζήτηση για εργατικά χέρια. Συνήθως, οι ημερήσιες αμοιβές κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 ευρώ. Ωστόσο, οι συνθήκες εργασίας συχνά περιλαμβάνουν μακρές ώρες εργασίας και δύσκολες συνθήκες, με πολλούς εργαζόμενους να μην λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιώματά τους. Επιπλέον, υπάρχουν και προβλήματα με τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών, που συχνά πληρώνονται ακόμα λιγότερο.

Featured Image

Αμοιβές στην Ιταλία
Στην Ιταλία, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν της Ισπανίας, με την καλλιέργεια και τη συγκομιδή πορτοκαλιών να αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα στις νότιες περιοχές όπως η Καλαβρία και η Σικελία. Οι ημερήσιες αμοιβές για τους εργάτες συγκομιδής πορτοκαλιών κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τον εργοδότη. Ωστόσο, η εκμετάλλευση των μεταναστών και η παράνομη εργασία αποτελούν επίσης σοβαρά προβλήματα. Πολλοί εργάτες αναγκάζονται να εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς επαρκή αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη.

Αμοιβές στην Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, η συγκομιδή πορτοκαλιών είναι σημαντική κυρίως στις νότιες περιοχές όπως το Αλγκάρβε. Οι ημερήσιες αμοιβές για τους εργάτες συγκομιδής πορτοκαλιών είναι παρόμοιες με αυτές της Ισπανίας και της Ιταλίας, κυμαινόμενες από 35 έως 55 ευρώ. Όπως και στις άλλες χώρες, οι συνθήκες εργασίας μπορούν να είναι δύσκολες, με παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων να μην είναι ασυνήθιστες. Η μαύρη εργασία και η εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών αποτελούν επίσης προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

Συμπεράσματα

Οι αμοιβές των εργατών συγκομιδής πορτοκαλιών στις τρεις αυτές χώρες της νότιας Ευρώπης είναι γενικά χαμηλές και συχνά συνοδεύονται από δύσκολες συνθήκες εργασίας. Παρά τις διαφορές μεταξύ των χωρών, κοινά προβλήματα όπως η εκμετάλλευση των μεταναστών, η παράνομη εργασία και η έλλειψη επαρκούς νομικής προστασίας είναι διαδεδομένα. Οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να εστιάσουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στην εξασφάλιση δίκαιων αμοιβών για τους εργάτες, προκειμένου να διασφαλιστεί μια πιο δίκαιη και βιώσιμη γεωργική βιομηχανία.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image