Φορτίο με τουρκικές ντομάτες καταστρέφεται, γιατί στον έλεγχο βρέθηκε με περίσσια υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οι τουρκικές ντομάτες βρέθηκαν με υψηλή περιεκτικότητα στο εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο Buprofecin σε συνοριακό έλεγχο στην Κροατία.

Ένα φορτίο ντομάτας από την Τουρκία καταστράφηκε μόλις έφτασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), συγκεκριμένα στην Κροατία, όταν εντοπίστηκε υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων όπως ανακοινώθηκε μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF).

Σύμφωνα με τον αριθμό αρχείου RASFF 2024.0063, βρέθηκαν ίχνη της ουσίας Buprofecin στις ντομάτες, υπερβαίνοντας κατά πολύ το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL)
Το επίπεδο βουπροφεκίνης που ανιχνεύθηκε στις ντομάτες ήταν 0,050 mg/kg – ppm, με το MRL της να είναι 0,01 mg/kg-ppm.

Αν και το Φορτίο αρχικά είχε άδεια να ταξιδέψει στον προορισμό του με τελωνειακά έγραφα και σφραγίδες, οι κροατικές συνοριακές αρχές τα απέρριψαν και προχώρησαν στην καταστροφή του φορτίου.

Featured Image

Βουπροφεκίνη

Είναι ένα επίμονο, ρυθμιστικό της ανάπτυξης εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο, με δράση μέσω της κατάποσης, της επαφής και της εισπνοής. Δεν είναι συστηματικό, αλλά είναι μέτρια κυτταρότροπο. Κανονικά η δράση του γίνεται αισθητή κατά το στάδιο της νύμφης. Παρόλο που δεν έχει έντονη δραστηριότητα στους ενήλικες, αποτρέπει την ωοτοκία. Η υπολειμματική του δράση μπορεί να διαρκέσει έως και 30 ημέρες. Δρα πιο αργά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι ερεθισμός του δέρματος και του βλεννογόνου. Κεφαλαλγία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, σιελόρροια, δακρύρροια, θολή όραση, σπασίματα. Ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις.

Πηγή: hortoinfo

Featured Image