Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον σχεδιασμό που σχετίζεται με την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα σε Πάρνηθα και Έβρο.

Παρούσες στη σύσκεψη ήταν οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον κ. Σκυλακάκη να επισημαίνει σε δήλωσή του ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κηρύσσει άμεσα τις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αναδασωτέες.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, “Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας”.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, “Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις”.

Featured Image

Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των “αναδόχων αποκατάστασης”, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγραφε νωρίτερα το Capital.gr, ήταν η πρώτη μίας σειράς εσωτερικών συσκέψεων και δημόσιων παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, που θα έχουν ως καταληκτικό ορόσημο το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μέσω των οποίων η κυβέρνηση φέρνει στο προσκήνιο τις προωθούμενες αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το capital.gr.

Με την αντιπολίτευση να ανεβάζει τα… ντεσιμπέλ της κριτικής της, που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή και στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων του Ιουλίου και του Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης… βγαίνει μπροστά, προτάσσοντας την επόμενη σελίδα της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μάλιστα, μετά την παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου στον Έβρο, που βιώνει τα αποτελέσματα της καταστροφής, οι κινήσεις έχουν οριοθετηθεί. Και προβλέπουν, πέρα από την πρωινή σύσκεψη:

  • Τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Παρασκευή, στην ατζέντα του οποίου αναμένεται να βρεθεί η διαχείριση των πύρινων μετώπων.
  • Τη μετάβαση του πρωθυπουργού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Ρόδο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και να συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
  • Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το επόμενο Σάββατο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας θα αναπτύξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις προωθούμενες αλλαγές στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image