Θετικός ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η φράση «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», που επανειλημμένως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης στους πληγέντες της Θεσσαλίας κατά την 4ήμερη περιοδεία του στην περιοχή, αποτυπώνει την φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του ΥπΑΑΤ, στον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών της πρωτοφανούς θεομηνίας – απόρροια της κλιματικής κρίσης- που έπληξε την περιοχή, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει δώσει στους πληγέντες περί το μισό δισεκατομμύριο, σε μια προσπάθεια να τους στηρίξει στα βασικά πρώτα έξοδα προκειμένου να ανασυγκροτήσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Τα 160 εξ αυτών αφορούν προκαταβολές αποζημιώσεων για αγρότες, ενώ, συνολικά το ΥπΑΑΤ έχει εξασφαλίσει 260 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Θετικές προτάσεις

Featured Image

Σε πολλές περιπτώσεις από τις συζητήσεις προέκυψαν θετικές σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμφώνησε ότι πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω και να ενταχθούν στον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ. Όπως επί παραδείγματι η ένταξη στο Μέτρο 5.2 και των μελισσοκόμων, ή η διεύρυνση της απόφασης που ήδη υλοποιείται στον Έβρο, για δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου.

«Αν πείτε ότι σας ενδιαφέρει το μελισσοκομικό πάρκο, θα σκύψουμε το κεφάλι να βρούμε λύση».

Τι προβλέπει το μέτρο 5.2

Όσον αφορά στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, προβλέπει τη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που έχουν απωλεσθεί και για τα οποία έχουν λάβει αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι, αλλά και δωρεάν ανακατασκευή των στάβλων που είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί. Η κάλυψη των εξόδων θα είναι πλήρης, 100%, από το πρόγραμμα. Αλλά και οι μελέτες θα γίνουν δωρεάν από το ΓΕΩΤΕΕ. Η έγκριση της ΕΕ έχει δοθεί και η πλατφόρμα για αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν στο επόμενο δεκαήμερο.

Featured Image