Τεκτονικές αλλαγές στη δομή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας συντελούνται τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τη χρονιά που διανύουμε.

Μια σεζόν που για πρώτη φορά στα χρονικά απουσιάζει επί της ουσίας σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε πηγή χρηματοδότησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Είναι φέτος η πρώτη χρονιά, που φεύγει ο Αύγουστος και παρ’ όλα ταύτα το ΟΣΔΕ σέρνεται, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη, ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου παροχής ρευστότητας στους χιλιάδες παραγωγούς, με εγγύηση την επιδότηση.

Featured Image

Μόνο από μια τράπεζα περπατάει το συγκεκριμένο εργαλείο, αλλά και πάλι είναι πολύ αργά, με αποτέλεσμα οι αγρότες να απευθύνονται στους κάθε λογής εμπόρους και μεταποιητές για κεφάλαιο κίνησης, κάτι που συνεπάγεται και μεγάλες δεσμεύσεις για τον αγρότη ή κτηνοτρόφο. Κυρώσεις που μεταφράζονται με εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για τα προϊόντα του. Μόνο σε κάποιες περιοχές που λειτουργούν αληθινοί συνεταιρισμοί βοηθιέται πραγματικά ο αγρότης, με εγγύηση την παραγωγή του.

Όσον αφορά δε τα πολυδιαδημισμένα δάνεια για αγρότες, αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι ελάχιστοι μπορούν να τα λάβουν…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image