Ανακοίνωση παραγωγών ελιάς Καλαμών Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η φετινή παραγωγή της ελιάς Καλαμών θα είναι μειωμένη κατά 60% τουλάχιστον, από την μέση ετήσια παραγωγή.

Μόλις ξεκίνησε όμως να κινείται ανοδικά η τιμή της ελιάς, αφού οι παραγωγοί σταμάτησαν τις πωλήσεις τηρώντας στάση αναμονής, άρχισαν οι φήμες ότι αν δεν κρατηθεί η τιμή χαμηλά θα γίνουν εισαγωγές από τρίτες χώρες, υπονοώντας εμμέσως ότι θα ξαναπέσουν οι τιμές, αφού οι έμποροι θα φέρουν φτηνότερες ελιές από το εξωτερικό.

Από τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού:

1ον. Δεν υπάρχουν στις τρίτες χώρες διαθέσιμες ποσότητες ελιάς για εισαγωγές και

2ον. Η μέση τιμή εισαγωγής τα τελευταία έξι χρόνια είναι περίπου στο 1,30€, χωρίς τα μεταφορικά, που αντιστοιχεί σε περίπου 2.30€ για τα 200 τμχ/κιλό.

Featured Image

Εκτός αυτού η ποιότητα των εισαγόμενων ελιών είναι υποδεέστερη των εγχώριων, ενώ δεν επιτρέπεται η ελληνοποίηση τους και θα πρέπει να εξαχθούν με την ένδειξη της χώρας προέλευσης.

Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά ανά έτος οι ποσότητες που εισήχθησαν στην Ελληνική αγορά τα τελευταία έξι χρόνια καθώς και η μέση τιμή εισαγωγής ανά κιλό.

Είναι επομένως πασιφανές ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσει η τιμή της ελιάς λόγω εισαγωγών και θα πρέπει οι συνάδελφοι παραγωγοί να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες αυτές και να διεκδικήσουν τις τιμές εκείνες που θα καλύπτουν τα έξοδα της καλλιέργειας τους και θα αφήνουν ένα εύλογο κέρδος για να ζήσουν τις οικογένειες τους, αλλά και να συνεχίσουν να καλλιεργούν σωστά και να παράγουν το περιζήτητο προϊόν τους.

Τελειώνοντας θα καλέσουμε και πάλι την ΠΕΜΕΤΕ να αναλογιστεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να συνειδητοποιήσει ότι για να έχει επαρκές ποιοτικό προϊόν θα πρέπει να σταματήσει τις παραπλανητικές πρακτικές και να πληρώνει στους παραγωγούς δίκαιες τιμές.

Η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, η οποία δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή αλλά και στις χαμηλές και κάτω του κόστους τιμές, καθώς και η υψηλή τιμή του ελαιόλαδου, ελπίζουμε να τους βοηθήσει να πάρουν τις σωστές για όλους αποφάσεις.

Newsroom Agronewsbomb