Νέα συμφωνία ανακοινώθηκε στην Πελοπόννησο, τι γίνεται σε Ισπανία και Ιταλία.
Πιο συγκεκριμένα στη Λακωνία: “Το ελαιοτριβείο Π. Κολοκούρη – Γ. Βλάχου ανακοινώνει νέα τιμή στα 4,45, οξύτητας 0,25 για 60 τόνους στην αγορά του Βελγίου. Που αλλού ξέρετε εσείς ελαιοτριβείο Π. Κολοκούρη – Γ. Βλάχου”, αναφέρει σε ανάρτησή του ελαιοτριβείου.
Η αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία παραμένει αρκετά σταθερή, με υψηλές τιμές (πάνω από 9 έως 9,9 ευρώ ανά κιλό) και μικρές διαφορές ανάλογα με το προϊόν. Ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί, λόγω προϋπαρχόντων συμβολαίων και εξαγωγικής ζήτησης, ιδιαίτερα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το ξεκίνημα της νέας περιόδου, δεν αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις.
Νέες αναφορές για ζημιές και επιπλέον ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες
Στην Ισπανία, το κλίμα είναι πιο αβέβαιο. Οι αρχικές προβλέψεις παραγωγής αναθεωρήθηκαν, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών.
Το έξτρα παρθένο πλησιάζει τα 3,6 ευρώ το κιλό, το λαμπάντε αυξήθηκε σε 2,85 ευρώ το κιλό, ενώ το παρθένο ξεπέρασε το όριο των 3 €/κιλό. Συνολικά, στην Ιταλία επικρατεί ηρεμία, ενώ στην Ισπανία παρατηρούνται διακυμάνσεις.
Πληθαίνουν εν τω μεταξύ οι αναφορές ελαιοπαραγωγών από την Ισπανία αναφορικά με ζημιές στα άνθη, που παρατηρούν, μετά την περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες, που μας πέρασε. Μια απλή περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς την ανησυχία πολλών παραγωγών σχετικά με το ενδεχόμενο ζημιών από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Newsroom Agronewsbomb