Η παγκόσμια παραγωγή μήλων για το 2023/2024 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς, αυξημένη κατά 175.000 μετρικούς τόνους (τόνους) σε 83,1 εκατομμύρια, καθώς η ανάκαμψη των προμηθειών στην Κίνα, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεραντιστάθμισε τις απώλειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Οι εξαγωγές εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 632.000 τόνους σε 6,1 εκατομμύρια κυρίως σε υψηλότερες αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και την Κίνα. Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 500.000 τόνους σε 45,0 εκατομμύρια, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγή στις επαρχίες Shanxi, Henan, Hebei και Liaoning υπεραντιστάθμισε τις απώλειες που σχετίζονται με τον παγετό και τη θερμοκρασία στις επαρχίες Shandong και Gansu.

Η έκταση συνεχίζει να μειώνεται λόγω μιας πολιτικής που ενθαρρύνει ή απαιτεί ορισμένες γεωργικές εκτάσεις (όπως ορίζονται από τους κυβερνητικούς κανονισμούς) να χρησιμοποιούνται για σιτηρά, βαμβάκι, ελαιούχους σπόρους, ζάχαρη, λαχανικά και ζωοτροφές (βλ. έκθεση FAS/GAIN CH2023‐0103). Ωστόσο, οι καλλιεργητές εργάζονται για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής στους υπάρχοντες οπωρώνες. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 20 τοις εκατό της περιοχής καλλιέργειας μηλιάς αποτελείται πλέον από φυτεύσεις νάνων δέντρων υψηλής πυκνότητας. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 71.000 τόνους σε 845.000, καθώς οι αυξημένες προμήθειες ενισχύουν τις αποστολές στις αγορές της Ασίας. Οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά 15.000 τόνους σε 80.000 σε μειωμένες αποστολές από τη Νέα Ζηλανδία μετά τη ζημιά από τον κυκλώνα Gabrielle τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με έκθεση του USDA.

Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 475.000 τόνους στα 12,2 εκατομμύρια λόγω της πτώσης των καρπών υψηλότερη από το κανονικό και των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που προκάλεσαν κακή επικονίαση, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας παραγωγού Πολωνίας. Ωστόσο, η ποιότητα αναμένεται να είναι καλή με την παραγωγή στη Γαλλία και την Ισπανία να βελτιώνεται με την ανάκαμψη από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου έτους. Οι εξαγωγές προβλέπονται να αυξηθούν κατά 62.000 τόνους σε 1,1 εκατομμύριο, καθώς οι προμήθειες μεγαλύτερης ποιότητας εξαγωγών ενισχύουν τις αποστολές προς τις αγορές της Ινδίας και της Νότιας Αμερικής. Οι εισαγωγές προβλέπονται σχεδόν σταθερές στους 250.000 τόνους.

Η παραγωγή της Τουρκίας προβλέπεται να μειωθεί για πρώτη φορά από το 2014/15, μειώνοντας τους 118.000 τόνους σε 4,9 εκατομμύρια, καθώς η χαμηλή υγρασία κατά την άνθιση και οι μη εποχικές βροχές κατά την ωρίμανση των καρπών μειώνουν την απόδοση και το μέγεθος των καρπών. Ωστόσο, ο κλάδος συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται καθώς οι καλλιεργητές μετατρέπουν τους οπωρώνες σε συστήματα καλλιέργειας διαστάσεων και φυτεύουν ποικιλίες υψηλότερης απόδοσης που προτιμούν οι καταναλωτές. Με χαμηλότερες προμήθειες, οι εξαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 16.000 τόνους σε 380.000. Η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 56.000 τόνους σε 4,4 εκατομμύρια, καθώς οι καλές συνθήκες καλλιέργειας ενθαρρύνουν την ανάκαμψη της παραγωγής της πολιτείας της Ουάσιγκτον μετά τον καταστροφικό καιρό της άνοιξης του περασμένου έτους. Εθνική Γεωργική Στατιστική του USDA. Η Service (NASS) ερεύνησε τη βιομηχανία και δημοσίευσε μια πρόβλεψη των ΗΠΑ για την παραγωγή μήλων στην έκθεση Crop Production Αυγούστου 2023. Μεγαλύτερες προμήθειες είναι αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές κατά 209.000 τόνους σε 820.000, με αποστολές μέχρι την πλειονότητα των αγορών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας αγοράς του Μεξικού. Οι εξαγωγές προς την Ινδία αναμένεται επίσης να βελτιωθούν μετά την άρση των αντίποινων δασμών της Ινδίας στα μήλα των ΗΠΑ, με ισχύ από τις 5 Σεπτεμβρίου 2023. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα ιστορικά επίπεδα, αυξάνοντας ελαφρώς τους 110.000 τόνους σε μεγαλύτερες αποστολές από προμηθευτές του Νοτίου Ημισφαιρίου.

Featured Image

Η παραγωγή της Ινδίας αναμένεται να παραμείνει σταθερή στους 2,4 εκατομμύρια τόνους λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και αμετάβλητης φυτευμένης έκτασης. Οι εισαγωγές προβλέπονται να αυξηθούν κατά 50.000 τόνους σε 410.000, καθώς η συνεχιζόμενη ισχυρή καταναλωτική ζήτηση ενθαρρύνει μεγαλύτερες αποστολές, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Αφγανιστάν και την Τουρκία. Οι αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται επίσης να βελτιωθούν με την κατάργηση των αντίποινων δασμών της Ινδίας, με ισχύ από τις 5 Σεπτεμβρίου 2023. Το τιμολόγιο ίσχυε από τον Ιούνιο του 2019.

Η παραγωγή της Νότιας Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 80.000 τόνους σε 1,2 εκατομμύρια με καλές συνθήκες καλλιέργειας και την παραγωγή από νέες φυτεύσεις που θα τεθούν σε πλήρη παραγωγή. Η ποιότητα αναμένεται επίσης να βελτιωθεί σε σχέση με την καλλιέργεια που υπέστη ζημιές από το χαλάζι του περασμένου έτους. Αναμένεται ελάχιστη ανάπτυξη στη φυτεμένη έκταση καθώς οι καλλιεργητές μετατοπίζουν τις επενδύσεις τους στη διαχείριση εισροών, όπως η εξασφάλιση αξιόπιστων πηγών ενέργειας και νερού. Ενισχυμένες από τη βελτιωμένη παραγωγή και τις μεγαλύτερες εξαγώγιμες προμήθειες, οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 55.000 τόνους σε 650.000.

Η παραγωγή της Χιλής αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρά στους 907.000 τόνους καθώς η φυτεμένη έκταση συνεχίζει τη μακρά, πτωτική της τάση. Οι εξαγωγές προβλέπεται να συρρικνωθούν κατά 10.000 τόνους σε 480.000 με μειωμένες προμήθειες. Η παραγωγή στο Μεξικό αναμένεται να παραμείνει σταθερή στους 812.000 τόνους καθώς νέα δέντρα συνεχίζουν να παράγονται στη μεγαλύτερη παραγωγική πολιτεία Τσιουάουα.

Η Ανάλυση της Παγκόσμιας Αγοράς συνεχίζει να επεκτείνεται, περισσότερο από το να αντισταθμίζει τις συνεχιζόμενες απώλειες σε άλλες πολιτείες από την ανάπτυξη των προαστίων και τη μετατροπή σε πιο κερδοφόρες και λιγότερο εξαρτώμενες από το νερό καλλιέργειες. Οι εισαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 18.000 τόνους σε 250.000 με την ανάκτηση των προμηθειών των ΗΠΑ. Η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας προβλέπεται να ανακάμψει 20.000 τόνους σε 463.000, αν και να παραμείνει κάτω από τα προηγούμενα υψηλά καθώς οι οπωρώνες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τον κυκλώνα Gabrielle. Σημαντική πτώση της φυτεμένης έκτασης αναμένεται στις περιοχές Hawke’s Bay και Gisborne, καθώς σημαντικός αριθμός δέντρων χάθηκαν ως αποτέλεσμα του Gabrielle. Ωστόσο, τα υπόλοιπα δέντρα αναμένεται να έχουν μια πλήρη σοδειά. Οι καλλιεργητές συνεχίζουν επίσης να επενδύουν στην τεχνολογία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της εργασίας και της διαχείρισης της ποιότητας των φρούτων. Οι βελτιωμένες προμήθειες αναμένεται να ανεβάσουν τις εξαγωγές κατά 10.000 τόνους σε 320.000.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image