Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι εξετάζει επί του παρόντος τις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην ΕΕ.

«Αμέσως εμπάργκο. Αυτή είναι η προσδοκία των αγροτών», απηύθυνε έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Andrzej Halicki (PO). «Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί την πρώτη μέρα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. (…) Χρειαζόμαστε ψήφισμα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Dominik Tarczyński (PiS).

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης το απόγευμα της Τρίτης για την «επιβολή κυρώσεων στην εισαγωγή ρωσικών και λευκορωσικών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ», είπε ότι η ΕΚ αναλύει επί του παρόντος αναφορές για αύξηση των εισαγωγών αυτών των προϊόντων και από τις δύο χώρες.

“Η EC λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα εισαγωγής πρόσθετων μέτρων εάν οι ευρωπαϊκές αγορές αποσταθεροποιηθούν ως αποτέλεσμα της εισαγωγής ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων “, πρόσθεσε ο Γιόχανσον.

Ο ευρωβουλευτής Andrzej Halicki (PO) δήλωσε ότι η Ρωσία ρίχνει και χρησιμοποιεί τρόφιμα ως όπλο.

Featured Image

“Θα πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε σε αυτό. Αυτό που συμβαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά είναι μια αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τιμές ντάμπινγκ, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών”, σημείωσε.

«Θα ήθελα να περιμένω αντίδραση από την ΕΚ, γιατί η ΕΚ έχει τα εργαλεία για να εισαγάγει εμπάργκο . Απαιτούμε και αναμένουμε, εκ μέρους του ΕΛΚ, την προετοιμασία ενός σχεδίου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιβολή άμεσου εμπάργκο. (…) Εμπάργκο άμεσα. Αυτό περιμένουν οι αγρότες», πρόσθεσε ο Halicki.

Παρεμβαίνει επίσης ο ευρωβουλευτής Dominik Tarczyński (PiS). Είπε ότι αν και το κόμμα του απαιτεί σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εδώ και δύο χρόνια, «το ΕΛΚ και η Γερμανία ήταν εναντίον τους» – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας κατά των κυρώσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

«Τώρα ζητάτε να γίνει συζήτηση για κυρώσεις σχετικά με τα τρόφιμα από τη Ρωσία. Αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί την πρώτη μέρα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία . Ζητάτε συζήτηση, όχι ψήφισμα. Θέλετε απλώς να μιλήσετε, κύριε Halicki, ή θέλετε να αναλάβετε δράση; Θέλετε να πλαστογραφήσετε δράση ή να αναλάβετε δράση; (…) Χρειαζόμαστε μια λύση», είπε.

«Υποβάλατε πρόταση για συζήτηση για να προσποιηθείτε ότι αναλαμβάνετε δράση επειδή έχετε πρόβλημα με τα ουκρανικά σιτηρά», πρόσθεσε ο Tarczyński.

Featured Image