Να αποδοθούν άμεσα στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού, τα χρήματα των συνδεδεμένων ενισχύσεων όπως συνέβαινε κάθε χρόνο (η διαδικασία ολοκληρωνόταν ως το τέλος κάθε Μάρτη), απαιτούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νεοχωρίου.

Όπως τονίζουν, πριν προλάβει να περάσει ένας μήνας από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις και «παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά με τις υπόλοιπες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη», εξηγώντας:

«Ενώ κάθε χρόνο η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Απρίλιο όπως παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του.

Πέρα όμως από την καθυστέρηση, άλλο ένα πρόβλημα αναστάτωσε τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής, αυτό της ξαφνικής κοινοποίησης των αποτελεσμάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring (δορυφόρος)».

Featured Image

Έτσι, πολλοί παραγωγοί αντίκρισαν στις καταστάσεις τα αγροτεμάχια τους ως «μη επιλέξιμα», εξέλιξη καταστροφική για τους ίδιους με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τους προτείνει να καταθέσουν ενστάσεις (μέσω ΚΥΔ)!

Την ίδια ώρα, λόγω του γεγονότος ότι η παραγωγή έχει παραδοθεί στα εργοστάσια και έχουν αναρτηθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού τα προβλεπόμενα, (ώστε να πάρουν την συνδεδεμένη επιδότηση που αντιστοιχεί σε περίπου 73€/στρέμμα), οι παραγωγοί κινδυνεύουν από την καθυστέρηση του τελευταίου, είτε και λόγω λάθους του monitoring, να χάσουν την επιδότηση που τους αναλογεί (και δικαιούνται), για τις καλλιέργειες του 2023!

«Σαν Ομοσπονδία και Αγροτικοί Σύλλογοι, απαιτούμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις να δοθούν τα χρήματα στους συναδέλφους άμεσα γιατί ήμαστε μπροστά στην νέα καλλιεργητική περίοδο και δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής», καυτηριάζεται καλώντας σε νέες συνελεύσεις στο νομό για την οργάνωση του αγώνα και της παραγωγής αλλά και τη συγκρότηση νέων συλλόγων.

Πηγή: 902.gr

Featured Image