Το Ινστιτούτο για την Αειφόρο Προστασία των Φυτών του CNR έστειλε στην Περιφέρεια της Απουλίας τα αποτελέσματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά αντοχής στην Xylella των δύο ποικιλιών για τις οποίες είχαν ζητηθεί οι σχετικές αξιολογήσεις: Leccio del Corno και Lecciana.

Το περιφερειακό γραφείο θα αποφασίσει, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, εάν αυτές οι ποικιλίες ελιάς μπορούν να προστεθούν στην τρέχουσα Favolosa (Fs17) και Leccino, που είναι επί του παρόντος οι μόνες που θεωρούνται ανθεκτικές στον φορέα.

Παρά τη δέουσα προσοχή που απαιτεί μια τέτοια επαλήθευση – αλλά και λόγω των προσδοκιών που αναπόφευκτα δημιουργεί – τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, έχει κανείς την αίσθηση ότι ο πειραματισμός έχει προσφέρει ενδιαφέρουσες ενδείξεις. Σε ποιο βαθμό, σε κάθε περίπτωση, θα το διατάξει η ίδια η Περιφέρεια της Απουλίας με συγκεκριμένη διάταξη.

Η Lecciana, όπως είναι γνωστή και ήδη αναφέρθηκε από το OlivoNews σε προηγούμενο σε άρθρο, είναι η ποικιλία που προκύπτει από μια γενετική βελτίωση που αναπτύχθηκε από τον Agrimillora με το Πανεπιστήμιο του Μπάρι (αναφερόμενος καθηγητής Salvatore Camposeo ) να έχει ως “γονείς” τους Leccino και Arbosana.

Είναι κατάλληλη για υπερ-εντατική φύτευση, είναι μεσαίου-χαμηλού σθένους και μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή.

Το Leccio del Corno , το οποίο οφείλει το όνομά του στο αγρόκτημα Corno στο San Casciano Val di Pesa (Fi) , όπου αναγνωρίστηκε το 1929, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Κεντρική-Βόρεια Ιταλία που με την πάροδο του χρόνου θεωρήθηκε ιδιαίτερα κατάλληλη για ελαιοκαλλιέργεια υψηλής πυκνότητας.

Χρόνος εργασίας γης

Στο μεταξύ, το Φυτοϋγειονομικό Παρατηρητήριο της Περιφέρειας εξέδωσε την εγκύκλιο σχετικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ή διαχειριστών γεωργικής γης και των ιδιοκτητών και διαχειριστών ακαλλιέργητων αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται σε υψόμετρο έως 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας έως τις 10 Απριλίου 2024, οι επιφανειακές εργασίες της γης, όπως όργωμα, φρεζάρισμα, σβάρνισμα και τεμαχισμός, που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Xylella fastidiosa.

Featured Image

«Πρόκειται για θεμελιώδεις δραστηριότητες για τη μείωση της παρουσίας του εντόμου-φορέα, του φτυαριού – υπενθύμισε ο Σύμβουλος Γεωργίας της Περιφέρειας της Απουλίας, Donato Pentassuglia. Η παρακολούθηση των εντόμων φορέων που πραγματοποιήθηκε από το Φυτοϋγειονομικό Παρατηρητήριο έχει επισημάνει ότι η τρέχουσα κλιματική τάση έχει προωθήσει τον κύκλο ζωής του φορέα. Στους δήμους που βρίσκονται πιο κοντά στην ακτή το έντομο πλησιάζει να φτάσει στο 4ο νεανικό στάδιο και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η άροση το συντομότερο δυνατό. Έχουμε χρέος, όλοι οι δήμοι και οι πολίτες, να διατηρούμε καθαρές γη, δρόμους και κρατικές περιοχές: πρέπει όλοι να φροντίσουμε την επικράτειά μας για να πολεμήσουμε την Ξυλέλλα».

Παρεμβάσεις και έλεγχοι

Οι δήμοι που επηρεάζονται από την εγκύκλιο βρίσκονται στις περιοχές που οριοθετούνται για το Xylella fastidiosa υποείδος pauca σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Xylella fastidiosa (Well et al.) στην Απουλία. Υπό το φως της ανακάλυψης δέντρων που έχουν προσβληθεί από το υποείδος Xylella fastidiosa fastidiosa στην ύπαιθρο Triggiano, στην επαρχία του Μπάρι, πρέπει επίσης να πραγματοποιηθούν εδαφικές εργασίες για τον περιορισμό της παρουσίας του εντόμου-φορέα στους δήμους Triggiano, Bari, Noicattaro και Capurso, ως οριοθετημένη περιοχή.

Σε περιοχές όπου η πρόσβαση με μηχανικά μέσα είναι δύσκολη ή αδύνατη, για παράδειγμα πλαγιές, παρυφές δρόμων/παγκάκια/κυκλικοί κόμβοι, μπορούν να γίνουν επεμβάσεις με φυσικά μέσα (πυροβοτάνισμα ή ατμό). Σε περίπτωση αδυναμίας παρέμβασης με τα μέσα που αναφέρονται, είναι δυνατή η παρέμβαση με κατάλληλες ζιζανιοκτόνες θεραπείες ευνοώντας προϊόντα χαμηλού αντίκτυπου. Το φυτοϋγειονομικό μέτρο της άροσης της γης δεν εφαρμόζεται σε προστατευόμενες περιοχές, όπου υπάρχει μεσογειακός θάμνος, σε δάση και πευκοδάση και σε ιδιωτικούς κήπους. Σε γη όπου υπάρχουν άλλες ποώδεις, κηπευτικές ή ανθοκομικές καλλιέργειες δίπλα στην ελιά ή σε γη που χρησιμοποιείται για βοσκότοπους, οι εδαφικές εργασίες πρέπει να εκτελούνται μόνο στην περιοχή κάτω από την ελιά.

Ο έλεγχος της επικράτειας, με στόχο την επαλήθευση της ορθής εκτέλεσης των φυτοϋγειονομικών μέτρων, θα διενεργείται από το Παρατηρητήριο χρησιμοποιώντας το Forestry Carabinieri, επίσης με τη βοήθεια αεροφωτογραμμετρικών ερευνών που πραγματοποιούνται κατά τις περιόδους κατά τις οποίες τα υποχρεωτικά φυτοϋγειονομικά μέτρα πραγματοποιούνται.

Περιοχή οριοθετημένη στην Xylella Fastidiosa Pauca
Ο κατάλογος των δήμων με υψόμετρο μικρότερο των 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, για τους οποίους είναι υποχρεωτική η εκτέλεση χερσαίων εργασιών.
1. Carosino, 2. Carovigno, 3. Cellamare, 4. Faggiano, 5. Fasano, 6. Grottaglie, 7. Leporano, 8. Massafra, 9. Mola di Bari, 10. Monopoli, 11. Monteiasi, 12. Montemesola, 13. Monteparano, 14. Noicattaro, 15. Ostuni, 16. Palagianello, 17. Palagiano, 18. Polignano, 19. Pulsano, 20. Roccaforzata, 21. Rutigliano, 22. San Giorgio Ionico, 23.

Πηγή: olivonews

Featured Image