Η προσφορά μεγάλων βιομηχανιών στρεβλώνει την ιταλική γεωγραφία ελαιολάδου, τοποθετώντας σήμερα πέντε επαρχίες στα κέντρο-βόρεια, ακόμη και πιο μπροστά από αυτήν του Bat (Barletta, Andria, Trani) για ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου που δεν έχουν ακόμα διατεθεί.

Η ίδια η επαρχία του Μπάρι παλεύει να διατηρήσει το προβάδισμα, σε ένα σενάριο της ιταλικής αγοράς ελαιολάδου, όπου τα αποθέματα μειώνονται σταδιακά σε επίπεδα που σπάνια καταγράφονταν στο παρελθόν.

Από την ακριβή έκθεση του Ινστιτούτου για την καταστολή της απάτης στο χώρο του ελαιολάδου, προκύπτει ότι περίπου 200.000 τόνοι ελαιολάδου αποθηκεύονται σήμερα στις δεξαμενές του Belpaese, ένα τέταρτο λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο (όταν ήταν 267.000): 144 χιλιάδες τόνοι είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εκ των οποίων το ιταλικό ισούται με 61 χιλιάδες τόνους (σχεδόν οι μισοί σε σύγκριση με αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου πέρυσι).

Το λιγότερο ελαιόλαδο – μεταξύ λαμπάντε, εξευγενισμένου και πυρηνελαίου – ξεπερνά ελαφρώς τους 50 χιλιάδες τόνους, το οποίο ωστόσο λαμβάνει πολύ σημαντικές τιμές, όπως τονίζεται στο Olivo News από τις ακριβείς αναφορές του Οικονομικού Γραφείου της Διαπεριφερειακής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών (που μας προσφέρει μια εβδομαδιαία επισκόπηση των εθνικών και ξένων αγορών).

Featured Image

Παρά την αύξηση της τιμής (κόστος χονδρικής 9 ευρώ κιλό για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο), οι πωλήσεις διατηρήθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ένα μήνα (από τις 30 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου) τα αποθέματα μειώθηκαν κατά περισσότερους από 32 χιλιάδες τόνους, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Τα περισσόττερα αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με εξαίρεση το Μπάρι (πάνω από 20 χιλιάδες τόνους στον παραγωγό), βρίσκονται στην κεντρική-βόρεια Ιταλία με την Περούτζια (16.443 τόνοι), τη Σιένα ( 12.911), Φλωρεντία (10.485 ) , Λούκα (7.062) και Ιμπέρια (6.934) και σε όλες τις άλλες νότιες επαρχίες, ιδιαίτερα εκείνες με μεγαλύτερη ελαιοκαλλιέργεια, συγκεκριμένα την άλλη Απουλία, Καλαβρία και Σικελία επαρχίες.

Εξετάζοντας τα προϊόντα βιολογικής παραγωγής , 27.000 τόνοι εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι σε ιταλικές δεξαμενές, αλλά λιγότεροι από τους μισούς (44%) παράγονται στη χώρα. Λίγο λιγότερο από 10 εκατομμύρια λίτρα λιπαντικών πιστοποιημένων ΠΟΠ και ΠΓΕ σε απόθεμα, το 70% των οποίων ανήκει στις ΠΟΠ Terra di Bari, ΠΓΕ Toscano, ΠΟΠ Val di Mazara και ΠΓΕ Sicilia.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image