Πλήρης επιβεβαίωση για το Agronewsbomb, που μετά τη συνάντηση Αυγενάκη-Κρητικών στο ΥπΑΑΤ έγραψε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτό.

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μέλλον παρά την πρωτοφανή θεομηνία που τον έπληξε το Σεπτέμβρη και η κυβέρνηση θα βοηθήσει στην ανασύνταξή του αξιοποιώντας και κοινοτικούς πέρα από εθνικούς πόρους, δεν θα τον αφήσει στο έλος του νερού, υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή «Πολιτικοί Διάλογοι» και στο Γιάννη Κολλάτο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει διορθωτική πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) και αυτό γιατί δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκο, ο οποίος επικαλούμενος ότι διορίστηκε μέσω ΑΣΠ δεν παραιτείται παρότι του εζητήθη μετά την αποτυχημένη τελευταία πληρωμή.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι παρέλαβε «καυτές πατάτες» από τους προκατόχους του όπως το Εθνικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που συντάχτηκε την περίοδο υπουργίας του Σπήλιου Λιβανού και το οποίο έχει δεσμεύσει πόρους από την ενιαία ενίσχυση για πολύπλοκα οικολογικά σχήματα, τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι προβληματική , τα βοσκοτόπια είναι μια χρόνια πληγή και ΚΥΡΙΩΣ το ότι «έσκασαν» οι κρίσεις με τις πυρκαγιές στον Έβρο και τη «μεγαπλημμύρα» στη Θεσσαλία, αλλά ο ίδιος τα βλέπει ως πρόκληση όλα αυτά για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες.

Featured Image

Εξάλλου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως σύντομα θα είναι σε θέση το υπουργείο να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των αγροτών στα παρακάρλια, αλλά και όσων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στα χωράφια τους από φερτές ύλες, ενώ ειδικά για τους κτηνοτρόφους μέριμνα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει μέσω του μέτρου 5.2 εκείνους που θα παραμείνουν στο επάγγελμα και θα συνεχίσουν να εκτρέφουν ζώα. Είναι σημαντικό επίσης τόνισε ότι καταφέραμε να πάρουμε 43,1 εκατομμύρια ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό της Ε.Ε. για την ενίσχυση των αγροτών της Θεσσαλίας, όταν η Σλοβενία που είχε παρόμοιες φυσικές καταστροφές πήρε μόλις 8 εκατομ. ευρώ.

Τι είπε για επικείμενες κινητοποιήσεις αγροτών Αγιάς και Τυρνάβου

Ο κ. Αυγενάκης αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών- αμπελοκαλλιεργητών του Τυρνάβου που κατέρχονται σε κινητοποιήσεις για το θέμα της ενίσχυσης για τις ζημιές που υπέστησαν από το περονόσπορο σημείωσε ότι ο περονόσπορος έχει πλήξει τους αμπελώνες όλης της χώρας και της νότιας Ευρώπης και για αυτό γίνεται προσπάθεια ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης, ενώ σημείωσε πως άκουσε αγροτοσυνδικαλιστές από την Αγιά αν λένε ότι ζήτησαν συνάντηση και δεν τους δέχτηκε. Αυτό είναι λάθος, σημείωσε “είμαι στη διάθεσή τους όποτε το ζητήσουν να συνομιλήσουμε” . Τέλος ο υπουργός στάθηκε στην αναγκαιότητα να αποκατασταθούν όσο το δυνατό συντομότερα οι αγροτικοί δρόμοι για να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό των καλλιεργειών τους οι αγρότες στον κάμπο.

Πηγή: thessaliatv.gr

Featured Image