Λίγο πριν τις 8.30 αργά το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των φορέων από την Κρήτη, με τον ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη στην μεγάλη αίθουσα του 6ου ορόφου στο μέγαρο της πλατείας Βάθη.

Το παρόν έδωσαν από την Κρήτη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη, εκπρόσωποι των Ενώσεων (Ηρακλείου, Ρεθύμνης κ.λπ.), του ΣΕΚ, αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων, καθώς επίσης και κτηνοτροφικοί, μελισσοκομικοί φορείς, αλλά και της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών (ΟΕΑΚ).

Οι παραγωγοί της Κρήτης αναφέρθηκαν εκτενώς στις κακές πληρωμές της πρώτης δόσης ενιαίας, κάνοντας παράπονα για τα 13 ευρώ που πληρώνονται οι βοσκότοποι. Μίλησαν για το καυτό θέμα του ΕΛΓΑ και τις αδικίες που έχει όπως είπαν υποστεί το νησί τόσο σε επίπεδο ζωικής παραγωγής, όσο και της φυτικής, ζήτησαν παρεμβάσεις και αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά και τα προβλήματα στα αμπέλια, ενώ έθιξαν και το θέμα των απλήρωτων μεταβιβάσεων. Επίσης, ζήτησαν αλλαγές στην ΚΑΠ όσον αφορά στην Κρήτη.

Χαμηλές προσδοκίες για την πληρωμή της β’ δόσης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πλαισιωμένος από τον ΥφΑΑΤ Δ. Σταμενίτη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο, τον καθηγητή Χρήστο Αυγουλά, τους γενικούς Γ. Στρατάκο, Κ. Μπαγινέτα, Δ. Παπαγιαννίδη, αλλά και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Κ. Μπαμπασίδη και το μέλος ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ Γ. Γλεντζάκη, παρουσία και του υφυπουργού Άμυνας και βουλευτή Ρεθύμνης Γ. Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι έγιναν λάθη στην πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας, γι’ αυτό και ο ίδιος απαίτησε την παραίτηση Σημανδράκου. Για τα οικολογικά σχήματα και αν τελικά θα πληρωθούν, δεν δόθηκε απάντηση από κανέναν, παρά τις εκκλήσεις των παραγωγών, ωστόσο ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε για αρκετές βελτιώσεις στην επικείμενη πληρωμή του Δεκεμβρίου, η οποία όμως όπως φάνηκε και από τα λεγόμενα των παρευρισκομένων πάλι θα έχει… προβλήματα. Μια από τις διορθώσεις, σίγουρα θα αφορά τις επιδοτήσεις για τα βοσκοτόπια…

Κατά τη συνάντηση δεν έγινε καμιά αναφορά για εμβόλιμη πληρωμή επιδοτήσεων. Εδώ το ρεπορτάζ αναφέρει ότι καταβάλλονται προσπάθειες από το ΥπΑΑΤ για μια συμπληρωματική πληρωμή, η οποία όμως δεν είναι καθόλου… σίγουρη με τα σημερινά δεδομένα. Βέβαια και να γίνει η πληρωμή θα είναι της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ…

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΕΛΓΑ τονίζοντας ότι προσπαθεί να διαμορφώσει συμμαχίες στην Ευρώπη, ούτως ώστε να πάρει η Ελλάδα κάποια χρήματα για την ακαρπία στις ελιές και τον περονόσπορο στα αμπέλια, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ετοιμάζεται για το νέο έτος.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Χρόνο και εμπιστοσύνη για έναν πιο δίκαιο, διαφανή και λειτουργικό ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης από αγρότες της Κρήτης

Ö «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχει όμως αποφασιστικότητα και πρόθεση για διαφάνεια, ταχύτητα και δικαιοσύνη», δήλωσε ο ΥπΑΑΤ

Χρόνο και εμπιστοσύνη ζήτησε από τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να λειτουργήσει με δίκαιο και σωστό τρόπο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, όπως τόνισε δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των γεωργών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων της Κρήτης, η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, ο ΥπΑΑΤ, συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί ΑΑ&Τα, Διονύσης Σταμενίτης και Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης, η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής, Ειρήνη Χουδετσανάκη, οι Δήμαρχοι Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Αρχανών- Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Καντάνου- Σελίνου, Αντώνης Περράκης και Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς και πρόεδροι και μέλη γεωργικών, μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων.

Featured Image

Θέτοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στόχος της ηγεσίας είναι:

  1. Το νέο έτος να υπάρχει νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ
  2. Η καλύτερη οργάνωση του ΟΠΕΠΕΚΕ για πιο σωστές και δίκαιες πληρωμές
  3. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και
  4. Η ενίσχυση των νέων αγροτών

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι προχωρεί η μελέτη για αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς και η συνεργασία της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. «Υπάρχουν 1.100 στρέμματα και οι εγκαταστάσεις μιας Σχολής που μένουν αναξιοποίητες», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι αγρότες μας πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις, γιατί η γνώση είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής. «Η αξιοποίηση της Σχολής αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα και θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο θέμα που έθεσε είναι το ζήτημα της αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία διαχείριση από έναν οργανισμό, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία. Για το ζήτημα αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος χρηματοδοτικός πόρος, ενώ, όπως δήλωσε, με το θέμα θα ασχοληθεί η ίδια ολλανδική εταιρεία που κάνει τις μελέτες στη Θεσσαλία.

Σe ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός δήλωσε ότι έγιναν λάθη και οι πληρωμές δεν ήταν δίκαιες. Είπε ότι οι ενισχύσεις ήταν μειωμένες κατά 236 εκατ. ευρώ, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική, ενώ σημείωσε ότι με ευθύνη της διοικήσεως δεν ενεργοποιήθηκαν 88 εκατ. ευρώ. Πρόθεσή του, δήλωσε ότι είναι, να υπάρξουν διορθώσεις στο βαθμό που επιτρέψει η ΕΕ. «Δεν πρόκειται να σας πω πράγματα που δεν γίνονται», υπογράμμισε.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι η Κρήτη αδικήθηκε στην κατανομή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να μείνουν οι αγρότες στην παραγωγή. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τόνισε ότι πρέπει να είναι ενιαία και να γίνεται από έναν Οργανισμό.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επεξεργασία λύσης για τα Οικολογικά Σχήματα, τονίζοντας ότι υπάρχει αντίληψη της πραγματικότητας και θα γίνει το καλύτερο δυνατόν προς όφελος των αγροτών.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις στην εξόφληση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ για τα Σχέδια Βόσκησης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθεί η διαδικασία της τεχνικής λύσης ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Οι Δήμαρχοι κ.κ. Κεφαλογιάννης, Κοκοσάλης Μπαριτάκης, και Περράκης, καθώς και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιαννής Φασουλάς, αλλά και πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Ενώσεων που έλαβαν το λόγο έθεσαν το ζήτημα των λάθος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ζητήματα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, της έγκαιρης πληρωμής των οικολογικών σχημάτων και το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς ο περονόσπορος και η ακαρπία. Όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να βρεθεί το συντομότερο λύση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να υπάρξουν διορθώσεις στις πληρωμές του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία της Κρήτης, πιέζουν γι’ αυτό.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε:

«Ξέρω πολύ καλά τις ευθύνες που ανέλαβα όταν ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε αυτό το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Όμως δεν θα το βάλουμε κάτω κι αυτό που είπαμε θα το κάνουμε. Θα δουλέψουμε μαζί με απόλυτη εντιμότητα. Δεν κρύφτηκα πίσω από το δάχτυλό μου όλο αυτό το διάστημα και παρά τις δυσκολίες που είχαμε – και αναφέρομαι στο θέμα της Θεσσαλίας – δεν έμειναν πίσω πράγματα όπως ο ΕΛΓΑ κι ο νέος κανονισμός που μετά από 20-25 χρόνια εξελίσσεται ή και ζητήματα που αφορούν ακόμη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την εσωτερική διοργάνωσή του. Το αποτέλεσμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι καλό. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν κρύφτηκα. Δεν είναι ικανοποιητικό. Είχαμε μεγάλη μείωση στα χρήματα που έπρεπε να διανεμηθούν φέτος στους αγρότες κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή είχαμε και πολλά λάθη, πράγμα το οποίο δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση. Εγώ για ένα πράγμα δεσμεύτηκα. Θέλω χρόνο. Χρόνο και κυρίως εμπιστοσύνη, γιατί αυτή την ώρα δεν γίνεται τίποτα με ένα μαγικό κουμπάκι. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε εύκολες λύσεις. Υπάρχει, όμως, αποφασιστικότητα, υπάρχει εντιμότητα και κυρίως θέλουμε συμμαχία και σωστή συμπεριφορά από όλες τις πλευρές για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δικαιοσύνη, διαφάνεια, ταχύτητα των ενισχύσεων προς όλους τους αγρότες χωρίς καμία διάκριση. Αυτό δεσμεύτηκα να κάνω και θα το κάνω και νοιώθω πιο δυνατός γιατί οι άνθρωποι ξέρουν να εμπιστεύονται, ξέρουν να εκτιμούν την ειλικρινή προσπάθεια. Τους ευχαριστώ».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image