Χάνει χρήματα όλη η αλυσίδα παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ ωφελούνται οι… εισαγωγείς.
Γράφει ο Ιωάννης Καϊμακάμης
Τον Αύγουστο οδηγούνται στα σφαγεία 158 χιλ. αιγοπρόβατα ελληνικής προέλευσης (μέσος όρος τριετίας). Η αγορά τροφοδοτείται με 2,3 εκ. κιλά κρέατος.
Αν λάβουμε υπόψη, επιπροσθέτως, παραδοχές σε τρέχουσες τιμές στο εμπορικό κύκλωμα farmgate- ζυγαριά σφαγείου υπολογίζω ένα μικτό κύκλο εργασιών περί τα 15-16 εκ.€ που προέρχεται μόνο από τις εύλογες αξίες αγορών κρέατος σε τιμές παραγωγού και των δαπανών που είναι συνδεδεμένες με τη σφαγή (υπηρεσίες σφαγής, υγειονομικά τέλη, γδαρτικά)…
Τώρα κρατήστε το εξής: Χάνονται λεφτά στην ελληνική αγορά- στον έλληνα κτηνοτρόφο και στα σφαγεία! Αλλάζει ο εμπορικός κύκλος, το cash flow σε μονάδες και σφαγεία, προκαλείται χρηματοδοτικό κενό στην αλυσίδα παραγωγής. Από την άλλη το εμπόριο έχει “φορτώσει” Ισπανικά & Ρουμάνικα κρέατα, ενώ και στα “βλαχοχώρια” ξέρουμε τι γίνεται…
Επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις είναι αρκετά επισφαλείς αυτή την στιγμή, εκτιμώ πως η πιθανότητα να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις είναι λίγο μεγαλύτερη από το να συμβεί το αντίθετο…
Από την άλλη, θα πρέπει όλοι οι συντελεστές του κλάδου να κατανοήσουμε ότι δραστηριοποιούμαστε σ’ ένα περιβάλλον με υψηλό ρίσκο όπου οι αστάθειες είναι τελικώς ενδημικές.-
-Οι υπηρεσιακοί και ο λοιπός μηχανισμός των Περιφερειών και του ΥπΑΑΤ εκτιμώ ότι εκτελούν μια αναλυτική προσέγγιση κόστους-οφέλους πριν λάβουν την οποιαδήποτε θέση και προτείνουν μέτρα καθολικής απαγόρευσης.. και αναζητούν το ανάλογο fairness opinion ή,και το έχουν ως τεκμήριο των αποφάσεων τους. Παρότι είναι αποκομμένοι από την αγορά λόγω της Δ/Υ του ιδιότητας βεβαίως, βεβαίως φαντάζομαι ότι ξέρουν ποια είναι η οικονομική επίπτωση. Γιατί αν δεν το ξέρουν, τότε υπάρχει πρόβλημα.
No income, No payments, No meat, No milk, Νo farmers, No assets
Newsroom Agronewsbomb