Κολλημένες στα 1,30 με 1,40 ευρώ το πολύ οι τιμές για τις ελιές σε κάδες.

Δύσκολα διαμορφώνονται τα πράγματα για τις ελιές Καλαμών, οι οποίες μετά τις Χαλκιδικής και τις Αμφίσσης, πλήττονται κι αυτές από ακαρπία, αλλά έχουν υποστεί και συντριπτικά πλήγματα από τον καιρό.

Η ψυχολογία των παραγωγών που έχουν αποθηκευμένο καρπό δεν είναι καλή, καθώς όπως μας λένε οι τιμές τώρα για το αποθηκευμένο περσινό προϊόν δεν ξεπερνούν τα 1,30 με 1,40 σε εξαιρετικές περιπτώσεις το κιλό, με αποτέλεσμα δεδομένης και της μεγάλης φύρας να μην βγαίνει ούτε το κόστος, που είναι σε αυτά τα επίπεδα. Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι ακόμα και οι ίδιοι οι έμποροι υποστηρίζουν πως θα ανεβεί φέτος η τιμή της ελιάς.

Τη νέα χρονιά τώρα οι περισσότεροι παραγωγοί με τις τιμές στο ελαιόλαδο στα 9 και 10 ευρώ το κιλό, δύσκολα θα πάνε για βρώσιμες τις Καλαμών, στην προσπάθεια που κάνουν να ρίξουν και τα εργατικά κόστη. Έτσι, πολύς κόσμος έχει προγραμματίσει φέτος να μαζέψει ένα χέρι και νωρίς για να τις πάει στο ελαιοτριβείο και να μην έχει μπλεξίματα με πολλούς εργάτες αλλά και τον καιρό, που είναι άστατος.

Featured Image

Οι πληροφορίες για τα εργατικά κάνουν λόγο ήδη για 30-35 ευρώ λόγω της ακαρπίας κάτι που έχουν καταλάβει και οι εργάτες, μην έχοντας τις περσινές απαιτήσεις.

Σχετικά με τις τιμές, κύκλοι τους εμπορίου θεωρούν πως για να μην πάει ο περισσότερος κόσμος στο ελαιοτριβείο την Καλαμών, πρέπει να εισπράξει στο τελάρο τιμή άνω των 2 ευρώ το 200άρι, όπερ σημαίνει πως για τις πιο χοντρές ελιές οι τιμές θα εκτοξευτούν πάνω από τα 2,5 ευρώ το κιλό. Τώρα, αν και φέτος το εμπόριο πάρει τσάμπα τις ελιές, τότε κάτι άλλο σημαίνει ότι συμβαίνει…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image